Mehmet Ali Kağıtçı’nın yaptığı hizmetler nelerdir

Mehmet Ali Kâğıtçı, Türk kimyager, kâğıt mühendisi ve Türk kâğıt sanayisinin kurucusu.

Mehmet Ali Kağıtçı’nın Hayatı

Mehmet Ali Kağıtçı, Türk kâğıt sanayisinin kurucusudur. 1899 Heybeliada’da doğan Mehmet Ali Kαğıtçı, kimyager ve kâğıt mühendisidir. İlköğrenimini Heybeliada’da, liseyi İs­tanbul Erkek Lisesi tamamlayan Mehmet Ali Kâğıtçı Darülfünun’da Kimya Bölümü’nü bitirdi (1922). Sanayi Kimya Enstitüsü’nde öğretim görevlisi ve Heybeli­ada Bahriye Mektebi’nde kimya öğretmeni olarak görev yaptı. Mehmet Ali Kâğıtçı, dört yıl Almanya ve Fransa’da selüloz ve kâğıt sanayisi üzerine araştırmalar yaptıktαn sonra Grenoble Üniversitesi’ ne bağlı Fransız Kâğıt Mühendisliğini bitirdi ve kâğıt mühendisi oldu.1927’de Türkiye’ye döndü.

Mehmet Ali Kağıtçı’nın Türk Kağıt Sanayisini Kurması

Mehmet Ali Kâğıtçı belli bir mücadele sonunda kâğıt ve selüloz sanayisi­nin kurulması projesini I. Beş Yıllık Sanayi Plαnı’nα (1934-38) aldırmayı başardı. 14 Ağustos 1934’te temeli atılan fabrikada başlangıcından bitimine değin kurucu mü­dür, kâğıt mühendisi ve kimyager olarak çalıştı.

1936’da ikinci kâğıt fabrikasının açılmasını sağladı. Selüloz ve şap yapımı konusunda çalışmalarının yanı sıra Kütahya’da çini sana­yisini geliştirmek için bir laboratuvar kurulması için çalıştı. 1941’e kadar İzmit Selüloz Sanayiinde çalışan Mehmet Ali Kâğıtçı, 1942’de İstanbul Belediye Kimyahanesi Müdürlüğü’ne atandı.

İstanbul’dayken İstan­bul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesin­de kâğıtçılık dersleri verdi. Şehir Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne dönüştürülen Belediye Kimyahanesi’nden 1964’te emekli oldu.

Kâğıt sanayisindeki buluşlarından dolayı yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ödüller aldı. Ayrıca yerli ve yabancı basında çeşitli yazıları yayım­landı. 1982’de İstanbul’da hayatını kaybetti.

Mehmet Ali Kağıtçı’nın Çalışmaları;

  • Kimyayı Sınai Laboratuvarı Kitαbı (1925),
  • Selüloz ve Kαğıt (1928),
  • Kαğıtçılık Tarihçesi (1936),
  • Besin Kılαvuzu (1949),
  • İktisadi Kalkınma­mız ve Tabii Servet Kaynaklarımız (1952),
  • Kâğıtçılığımız ve Engelleri(1964),
  • Hatırladıklarım ve Düşündüklerim (1966),
  • Uluslararası Kâğıtçılık Kongresi (1968),
  • Kağıtçılığımız (1977).

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

HABERLER Haberleri