Mıknatısların özellikleri

Mıknatısların özelliklerinin neler olduğunu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri ve bu maddelerden yapılan cisimleri çeken maddeler mıknatıs olarak adlandırılır. Mıknatısın kuzey ve güney olmak üzere iki kutbu vardır. Tek kutuplu mıknatıs yoktur. Aynı kutuplar birbirini iterken, zıt kutuplar birbirini çeker. Mıknatısın manyetik kuvveti orta kısma göre kutuplarda daha yoğundur.

Mıknatısların özellikleri

Mıknatısın, manyetik maddelere uyguladığı kuvvete manyetik kuvvet adı verilir. Bir mıknatısın etkisi boşluk dahil her yerde aynıdır. Hava, su ve boşluk( havasız ortam) gibi üç farklı ortamda bulunan mıknatıslar, kendilerine eşit uzaklıkta bulunan demir tozlarını aynı miktarda çeker. Mıknatısın çekme özelliği cam, tahta ve kağıt gibi maddelerden geçer. Üç çeşit mıknatıs vardır.( Yuvarlak , çubuk ve U şeklinde)

Mıknatıslarda iki kutup vardır.

  • Bunlar: N = Kuzey S = Güney
  • Mıknatıslarda iki farklı kutup ( N ve S) birbirini çeker.
  • Mıknatıslarda iki aynı kutup ( N ile N ) ve ( S ile S ) birbirini iter.

Mıknatısların özellikleri nelerdir

  • Mıknatıslar, N ve S olmak üzere iki kutuptan oluşurlar. Bu harfler N, North yani Kuzey (K) ve S, South yani Güneydir (G).
  • Metalleri kendilerine çekerler. Bu sayede metalleri, ametallerden ayrıştırmak için kullanılırlar.
  • Zıt kutuplar birbirini çekerken, aynı kutuplar birbirini iter. Yani N ve N birbirini iterken, S ve N birbirini çeker. Aynı şekilde S ve S birbirini iterken N ve S birbirini çeker.
  • Bir mıknatısı ortasından ip ile bağlarsanız, Kuzey ve Güney doğrultusunda sabit kalır.
  • Mıknatıs, manyetik alan üreten cisim anlamına gelmektedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri