Öğrencilerin Sorun Çözmelerine Yardımcı Olma

Hasan GÜNEŞ

Toplumsal çevresiyle ilişkileri içinde karmaşık bir durumla karşılaşan öğrencinin, burumun üstesinden gelip amaca ulaşabilmesi için göstermesi gereken girişim ve ansal birleştirme yeteneği olan sorun çözme becerisi önemli bir yer tutuyor.

Sorun çözme becerisi olmaksızın, öğrencinin yeni durumlara uyum sağlaması olası değildir. Yine, sorun çözme becerisi öğrencinin yenilik yaratma ve girişimcilik hakkını elde etmesine katkı sağlıyor. O zaman sorun çözme becerileri öğrencilerde nasıl geliştirilebilir?

Öğrencilerin sorun çözme becerilerinin geliştirilmesi için farklı roller ve sorumluluklar verilebilir. Öğrenciler, öğretmenleri tarafından kararlara katılabilir. Farklı yaşantılarla, öğrencinin karşılaşması sağlanabilir. Yine, örtük proğram sorun çözme becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olarak düzenlenebilir.

Diğer taraftan, öğrencilerin sorun çözme becerilerinin geliştirilmesi için olaya ve olgulara eleştirel bakabilme becerisi sağlanabilir. Yine, öğrencilerin farklı sorunlarla karşılaşılması sağlanarak, sorun çözme becerileri geliştirilebilir.

Örnek olması bakımından üniversite öğrencileri ve sorun çözme becerileri ele alınabilir.

Ülkenin değişik yerlerinde gelen öğrenciler kısa bir sürede birbirine uyum sağlamda uyum sağlamda güçlük çekiyor. Bu öğrencilerin mesleğe hazırlayıcı bölüm seçiminde bile başka/ başkalarının etkilerinin olduğu gözlemlerim arasındadır.

Yine aynı öğrenciler okul sonrası hayatın güçlükleri konusunda karamsar ve çözüm üretememektedir.

Sonuç olarak, sorun çözme becerisinin gelişmediği bir öğrencinin gelecekte yetişkinliğin beklediği sorumlukları yerine getirmesi olası mı?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.