Peygamberlerin görevleri nelerdir

Peygamberlerin görevleri nelerdir, ayetlerden örnekler vererek açıklayınız

Tebliğ: Peygamberlerin, Allah’tan (cc) aldıkları ilahi mesajları insanlara doğru ve eksiksiz bir şekilde ulaştırmalarıdır. 
Beyan: Peygamberlerin, tebliğ ettikleri vahyi insanlara açıklamalarıdır. 
Davet: Peygamberlerin, gönderildikleri toplumları Allah’a (cc) imana davet etmeleridir. Bütün peygamberler, toplumlarını bir olan Allah’a (cc) inanmaya ve sadece O’na kulluk etmeye çağırmışlardır.

Bu görevlerin yanında peygamberlerin bir diğer görevi de insanların güzel ahlak sahibi olmalarını sağlamaktır. Bundan dolayı peygamberler, insanları her türlü kötülükten arındırarak toplumda güzel ahlakın yaygınlaşması için büyük çaba göstermişlerdir.

Allah'ın kendilerine iletmiş olduğu vahiyleri insanlara duyurmak, açıklamak ve anlatmak, İnsanlara duyurmak üzere kendisine indirilen âyetleri açıklamak,

Peygamberlerin gönderiliş gayelerinden biri de tebliğdir. Tebliğ; ulaştırma, duyurma anlamlarına gelir. Terim olarak ise peygamberlerin Allah’tan (c.c.) aldıkları vahyi eksiksiz olarak insanlara duyurmasıdır. Yüce Allah, peygamberlerin asıl görevinin tebliğ olduğunu Kur’an-ı Kerim’de bizlere şöyle bildirmektedir: “Peygamberin üzerine düşen ancak tebliğdir. Allah, sizin açıkladığınızı da, gizlediğinizi de bilir.” Mâide suresi, 99. ayet.

“Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O’nun elçiliğini yapmamış olursun.”(Maide, 67. ayet)
“İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman için sana bu Kur’an-ı indirdik. Umulur ki düşünüp anlarlar.”(Nahl, 44. ayet) 

Bütün insanlığa gönderilen bir tek peygamber vardır. O da son peygamber Hazreti Muhammed s.a.v.’dir. Peygamberlerin görevleri, Cebrail a.s.’ın getirdiği vahyi insanlara bildirmek, güzel ahlak örneği olmak, dini yaşama ve yayma konusunda örnek olmak, insanlara iyiliği emredip onları kötülükten alı koymaktır. 

Peygamberler böylece seçilmiş kişiler olarak görevlerini yerine getirir. İnsanlara ahireti, cenneti, cehennemi ve kabri hatırlatırlar. İnsanların kurtuluşu için mücadele ederler.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri