Rüşvet kapıdan girince iman bacadan çıkar atasözünün anlamı nedir

Rüşvet kapıdan girince, insaf (iman) bacadan çıkar, rüşvet alan kişi buna alıştığı zaman kanaat ve insaf sınırlarını aşar. Bugün az rüşvet alan kişi, gittikçe daha çok almak ister.

Üstelik rüşvet karşılığında yaptığı işlerde de adalet ve insafı bırakır. Keza rüşvet İslam dinince haramdır. Alan da, veren de günah işlemiş olur. Bu durumda iman sarsılır ve Allah'a karşı suç işlemiş olur.

Rüşvetin kötü olduğunu vurgulamak üzere bir tehdit sözü olarak söylenir.

Rüşvet kapıdan girince iman bacadan çıkar, Rüşvet kapıdan girince iman bacadan çıkar atasözünün anlamı, Rüşvet kapıdan girince iman bacadan çıkar anlamı şu şekilde :

Rüşvet, yaptırılmak istenilen bir işte kolaylık sağlanması için bir kimseye mal ve para olarak sağlanan çıkardır. Dinimiz olan İslâm rüşvet alıp vermeyi haram kılmış, haksız bir kazanç olarak görmüştür. Eğer inananlardan biri, Yüce Allah`ın buyruğuna uymayıp bu yasağı çiğnerse, büyük haksızlık etmiş olur; dolayısıyla imanını da kaybeder.

Rüşver, toplumları çürüten, devletleri çökerten bir sosyal hastalıktır. Peygamberimiz, "rüşveti alanda verende melundur" buyurmuştur. Rüşvet alan kamu görevlisi; hak, adalet, insaf duygularından sıyrılır. Yetkisini rüşvet verenden yana, kötüye kullanır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Atasözleri Anlamları Haberleri