Su döngüsü olmasa idi canlılar bundan nasıl etkilenirdi

Su döngüsü olmasa idi canlılar bundan nasıl etkilenirdi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Doğada azot döngüsü düzenli bir şekilde sürmektedir. Bu döngüdeki en önemli kayıplardan biri, yer altı suları ve akarsularla taşınan nitrat tuzlarının çökelti oluşturmasıdır. Çökelen azot döngüden uzaklaşır. İnsan etkisiyle azot çevrimi iki yoldan engellenir. Birincisi kimyasal gübre elde etmek amacıyla havadaki serbest azotun yapay yollarla tutulup azotlu gübreler üretilmesidir. Toprağa gübre olarak verilen bu azot bileşikleri su ile taşınarak döngü dışında kalır. İkincisi ise fosil yakıtlardan çıkan azot oksitlerin yağmurla asit yağmuru oluşturmasıdır.

Canlılık faaliyetlerinin devam etmesi için bazı döngülerin gerçekleşmesi ve dengelerin oluşması gerekir. Canlılık faaliyetlerinin devam etmesinde birçok döngü etkili olmaktadır. Karbon döngüsü, oksijen döngüsü, azot döngüsü ve su döngüsü bu döngülerdendir. Su döngüsü, canlılık faaliyetlerinin devam etmesinde etkili olmaktadır. Çünkü canlılar için su hayat kaynağıdır.

Su döngüsü olmasaydı canlılık devam edemezdi. Dünyada canlı hayatından bahsetmek mümkün olmazdı. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, ilkel canlılar gibi bütün canlılar suya muhtaç bir hayat yaşamaktadır. Yağmurun yağmaması, karın yapmaması kuraklığın yaşanmasını, çoraklaşmanın gerçekleşmesine ve iklim şartlarının bozulmasına neden olur. Böylece canlılık da tükenme noktasına gelerek yok olur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri