Türk devletlerinin kuruluşunda boyların etkisi

Türk devletlerinin kuruluşunda boyların etkisini açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkler uzun yıllar göçebe hayat tarzını benimsemiş bir milletti. At sırtında özgürce dolaşır ve kendine en uygun olan yerde bir sorun yaşayana kadar kalırdı. Çadırlarda uyurdu ve yükte ağırlık yapacak hiçbir şey taşımazdı yanında. Suya yakın olmaya önem verirdi. Göçebe Türkler arasında siyasi anlamda bir birlik yoktu. Ancak en büyük siyasi birlik Türk devletlerini oluşturan boylarıdır.

Boylar, aslında özellikle oluşturulmuş siyasi yapılar değildi. Ancak her topluluğun bir yöneticiye ihtiyacı vardı. O dönemlerde bu yönetici en güçlü ve en tecrübeli kişiler arasından seçiliyordu.

Ancak Türk devletlerinin zamanla yerleşik hayata geçmeleri, Türk boylarının daha anlamlı hale gelmesini sağladı. Siyasi anlamda söz sahibi gruplar olmaya başladı bu boylar. Ve zamanla Türk Devletlerinin kurucu ataları oldular.

Boylar başlangıçta Türk Devletleri için büyük bir önem arz etmiyordu. Yalnızca küçük toplulukları yöneten küçük yöneticilerdi. Ancak zamanla, yerleşik hayata geçmenin etkisi ile boylar önem kazanmaya başladı. Bu bakımdan Türklerin, devlet yapısını kazanmasında yani yalnızca bir grup olmaktan çıkıp bir millet, bir devlet haline gelmesinde boyların etkisi oldukça büyüktür.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri