Ülkelerin siyasi sınırları ile doğal sınırlar arasında nasıl bir ilişki olabilir

Ülkelerin siyasi sınırları ile doğal sınırlar arasında nasıl bir ilişki olabilir? Zagros Dağları’nın coğrafi özelliklerini göz önünde bulundurulduğunda Türkiye-İran sınırının belirlenmesindeki etkisi ne olabilir?

Soru : Ülkelerin siyasi sınırları ile doğal sınırlar arasında nasıl bir ilişki olabilir? Zagros Dağları’nın coğrafi özelliklerini göz önünde bulundurulduğunda Türkiye-İran sınırının belirlenmesindeki etkisi ne olabilir?

Cevap : Doğal sınırlar siyasi sınırları belirleyicidir. Denizler, dağlar, çöller gibi doğal insanlar devletlerin sınırlarının çizilmesinde çoğu zaman etkili olurlar. Türkiye İran arasında da yüksek Zağros dağları olduğu için sınır olmuştur.

Zagros Dağları ya da Zağros dağları, İran ve Irak topraklarında bulunan büyük dağ zinciri. İran 'da uzandığı bölgeye ismini vermiştir.

Uzunluğu İran'ın Irak sınırındaki Basra Körfezi 'nin güneyindeki 1.500 km'dir. Sıradağlar Hürmüz Boğazı 'nda sona erer. Zagros'un en yüksek yeri 5.098 metre yüksekliğindeki Dena doruğudur. 

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Tarih & İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Haberleri