Şia’nın temel görüşleri nelerdir

Şia’nın temel görüşleri nelerdir
Şia nedir, Şia’nın temel görüşleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) vefatından sonra, Hz. Ali’nin (r.a.) imam ve halife olması gerektiğini, imamet ve hilafetin onun soyundan gelenlere ait olduğunu iddia eden farklı mezhep ve görüşlerin ortak adı, Şiiliktir.

Şiilik, miladi 680 yılında Kerbela (bugünkü Irak sınırları içinde) Hz. Peygamber’in (s.a.v.) torunu Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Peygamberimizin (s.a.v.) ehl-i beytine yapılan bu acımasız muamele, Müslümanlar arasında Hz. Ali ve ehl-i beyt taraftarlığının doğmasına sebep olmuştur. Bu taraftarlık zamanla siyasi ve itikadi bir mezhebe dönüşmüş ve Şia adını almıştır

Şia’nın temel görüşleri nelerdir

  • Hz. Ali, Hz. Peygamber’den (s.a.v.) sonra insanların en üstünüdür.
  • Halifelik ve imamet konusu, çözümü halka bırakılabilecek işlerden olmayıp oruç,- hac, zekât gibi dinin esaslarındandır. Hz. Peygamber (s.a.v.), kendisinden sonra gelecek imamı (halifeyi) belirlemiştir. O da Hz. Ali, ondan sonra da onun oğulları ve torunlarıdır.
  • Ayet ve hadislerle belirlenen imamlar, küçük ve büyük bütün günahlardan korunmuş olup masumdurlar.
  • Hz. Ali ve çocukları dışında imamet makamına geçen kişiler zalimdirler.
  • Büyük günah işleyen kimse, tövbe etmeden ölürse ebedi olarak cehennemde kalır.

344
67
357
42
50
26
100
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.