Soğdların diplomasi ve yazı alanında ileri gitmelerinin ticaretle bir ilgisi olabilir mi

Soğdların diplomasi ve yazı alanında ileri gitmelerinin ticaretle bir ilgisi olabilir mi
Soğdların diplomasi ve yazı alanında ileri gitmelerinin ticaretle bir ilgisi olabilir mi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Orta Asya'da geniş tarihi ve coğrafi bir alan. MÖ 6. yüzyılda yazılı olarak belirlenen Soğdiana adı İran halklarından Soğdlar'ın yerleşik oldukları bölgeyi niteler. Behistun yazıtlarında, I. Darius MÖ 552 - 485 yılları arasında İran'ı yönetmiş olan imparator zamanında Soğd'lar Ahura mazda anlamına gelen eski İran dinine inanırlardı.

Evet olabilir. Soğdlar önce Kök Türklerin daha sonra Uygurların bu yol üzerinde sağladığı huzur ve güven ortamından yararlanarak ticaret yaptılar ve zenginleştiler. Böylece Maveraünnehir bölgesini bir ticaret ve kültür merkezi hâline getirdiler. Ticaretle uğraşa uğraşa da diplomasi yeteneklerini geliştirdiler. Hatta Sasanilere karşı Bizans ile ittifak kurmak isteyen Kök Türk Devleti bu amaçla İstanbul’a göndereceği elçilik heyetini Soğdlu tüccarlar arasından seçti.

21
45
13
71
49
4
61
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.