Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer atasözünün anlamı

Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer atasözünün anlamı
Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer, insanlar daha önce zarar gördükleri kişi, hal ve olaylar karşısında ihtiyatlı hareket eder ve tekrar aynı durumla karşılaştıklarında elden gelen bütün tedbirlere başvururlar.

Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer atasözünün anlamı nedir :

Zira daha önceki ihtiyatsızlığı kendisine pahalıya mal olmuştur. Aynı kötü durumla ikinci defa karşılaşan kişilerin temkinli hareketleri hakkında söylenir. Bir olaydan gerekli dersi alan, zarar gören kimse, ona benzer bir işle karşılaştığında uyanık davranır; tedbirli olur.

Bir iş yada durumdaki tedbirsizlikten canı yanan insan, bundan sonra kılı kırk yarmaya, aşırı önlemler almaya koyulur. Bir davranışı kendisine pahalıya mal olan kimse, benzeri durumlar karşısında çok ihtiyatlı davranır.

Bir kişi, tedbirsizlik veya bilgisizlik nedeniyle yaptığı bir işten zarar görürse, sonrasındaki benzer işleri yaparken gerekli tedbirleri alır, aşırı titiz davranır. Benzer biçimde; toplumsal ilişkiler içinde yanlış bir davranışı nedeniyle zarar gören kişi de davranışlarında daha dikkatli ve ölçülü olur.

Sonuç olarak; bir olaydan gerekli dersi alan, zarar gören kimse, benzer olaylarla karşılaştığında uyanık davranır; tedbirli olur.

Sütten ağzı yanan yoğurdu (veya ayranı) üfleyerek yer (veya içer) TDK anlamı

Bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır anlamında kullanılan bir söz.

442
176
324
53
59
79
205
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.