Temizlik imandan gelir

Temizlik imandan gelir
Temizlik imandan gelir sözünü daha önce duydunuz mu, bu sözün ne anlama geldiği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Evet daha önce bu sözü duydum. Bu söz şu anlama gelir. İman sahibi bir kimse temizliğine dikkat eder. Çünkü, iman etmesi onun namaz gibi ibadetlerle mükellef olmasını sağlamıştır. Bu ibadetlerin yapılması içinde temizlik şarttır. İşte bu yüzden temizlik imandan gelir.

Temiz olmak İslam dini tarafından emredilmiştir. Bunun en basit örneği olarak Müslümanların günlük ibadetleri olan beş vakit namazı kılabilmek için abdest almalarının gerekmesidir. Ancak, Müslümanların beden temizliği kadar manevi temizliğe (kalplerinin temizliğine) önem vermeleri gerekir. Bedeni temiz tutmak, düzenli abdest (ve gusül) almak gerektiği gibi, dili küfürden ve kalbi pislikten arındırmak da gerekir. Hz. Muhammed (sav.) "Temizlik imandan gelir." hadisiyle bunu vurgulamak istemiştir.

"Temizlik imandandır." Bu hususta bir çok hadis rivayet edilmiştir. (Müslim, taharet 1; Darimi, Vudu 2; Müsned, 5/342,344; Acluni, Keşfu'l-Hafa, 291)

Evet, temizlik imandandır. Ancak, imandan sayılan temizlik, sanıldığının aksine sadece maddi temizlikten ibaret değildir. Kalp ve beden temizliği diye ifade edebileceğimiz maddi–manevi iki katlı temizliktir imandan sayılan temizlik...

Çevresine karşı dürüst davranmayan, başkalarının mutluluğundan mutluluk duymayıp tam aksine rahatsızlık hisseden, ibadeti ve ibadet edenleri hafife alan insanın kalp temizliğine sahip olduğunu söylemek kolay olmasa gerektir. Bu insan kalbindeki bu gibi kötü duyguları gidermeyi bir manevi temizlik olarak kabul etmeli, hemen beraberinde bedenindeki kirleri gidermeyi de maddi temizlik olarak bilmeli, böylece maddi manevi temizlik yaparak imandan olan temizliğe ulaşmış olacağını düşünmelidir. İşte bu iki temizliğe Efendimiz buyurmuştur: "Ennezafetü minel iman!" (Temizlik imandandır...)

Bir diğer hadis: "İslam temizlik temeli üzerine inşa olunmuştur!"

buyurarak, kalp ve beden temizliğinin İslam’ın temeli olduğuna işarette bulunmuştur...

501
454
411
398
397
398
415
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.