Tükenebilir (yenilenemeyen) enerji kaynakları nelerdir

Tükenebilir (yenilenemeyen) enerji kaynakları nelerdir
Tükenebilir (yenilenemeyen) enerji kaynakları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Enerji kaynakları; kömür, petrol, doğal gaz, rüzgâr ve güneş gibi çeşitli doğal kaynaklardır. Bu kaynaklar ısı ve enerji üretiminde kullanılarak insan yaşamını kolaylaştırır. Enerji kaynakları; tükenebilir (yenilenemeyen) ve tükenmeyen (yenilenebilen) olmak üzere iki grupta incelenir.

Fosil yakıtlar, linyit, petrol, kömür, doğalgaz, taşkömürü, bor, nükleer enerji, uranyum gibi kullanıldığında tükenebilen ve yenilenemeyen enerji kaynaklarına “tükenebilir enerji kaynakları” denir. İnsanlar ihtiyaçlarını bu kaynaklardan karşılar.

Tükenebilir (Yenilenemeyen) Enerji Kaynakları

  • Fosil yakıtlar
  • Taş kömürü
  • Linyit
  • Petrol
  • Doğal gaz
  • Taşkömürü
  • Bor
  • Nükleer enerji
  • Uranyum

Taş Kömürü, Ülkemizde taş kömürünün tamamı Zonguldak çevresinden çıkarılmaktadır. Zonguldak-Ereğli havzasından çıkarılan taş kömürünün ısı enerjisi oldukça yüksektir. Bu nedenle demir-çelik sanayisinde kullanılır. Taş kömürü kullanılarak Çatalağzı Termik Santralinde (Zonguldak) elektrik üretilmektedir. Fosil enerji kaynakları içinde atmosferi en fazla kirleten enerji kaynağıdır.

Linyit, Taş kömürüne göre ısı enerjisi daha düşük olan linyit ülkemizde yaygın olarak çıkarılan bir kömür çeşididir. Evlerde ısınma amacıyla ve termik santrallerde elektrik üretiminde kullanılan linyit en fazla Soma (Manisa), Tunçbilek (Kütahya) vb. çıkarılmaktadır.

Petrol, Otomobillerde ve termik santrallerde enerji üretmede kullanılan petrol ülkemizde en fazla Güneydoğu Anadolu’da (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Mardin) çıkarılmaktadır. Petrol; İpraş (İzmit), Aliağa (İzmir), Ataş (Mersin), Orta Anadolu (Kırıkkale) ve Batman (Batman) rafinerilerinde işlenmektedir.

Doğal Gaz, Tükenebilir enerji kaynakları içinde çevreye en az zarar veren enerji kaynağıdır. Ülkemizde Hamitabat (Kırklareli) ve Çamurlu’dan (Mardin) çıkarılmaktadır. İstanbul, Bursa ve Kırklareli’nde doğal gaz ile çalışan termik santraller bulunmaktadır.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.