Üzümünü ye bağını sorma atasözünün anlamı

Üzümünü ye bağını sorma atasözünün anlamı
Üzümünü ye bağını sorma anlamı, yararlandığın şeyin nereden geldiğini araştırma; anlamında şaka yollu söylenen bir atasözüdür. Ayrıca sunulan imkanların kaynağını sorgulamak her zaman doğru olmayabilir; anlamında gelen bir atasözüdür.

Bazı nimet ve menfaatler vardır ki nasıl elimize geçtiğini araştırmak zararlı olabilir. Bir nimetin nereden ve nasıl geldiğini değil, o nimetten en uygun biçimde nasıl faydalanmak gerektiğini bilmek gerekir. Ancak bu tutum, haram kazanç için geçerli değildir.

Bir nimetten faydalanırken ince eleyip sık dokumamak gerektiğini vurgulamak üzere söylenir. Sunulan imkanların kaynağını sorgulamak her zaman doğru olmayabilir.

İnsanın karşısına fırsatlar çıkar, avantajlar çıkar ama nerden geldiği nasıl oluştuğu belli olmaz. İşte üzümünü ye bağını sorma atasözü de bu gibi durumları anlatmak için söylenmiş bir sözdür. Bir nevi şaka amaçlıda kullanılan bir sözdür. Kaynağını sorgulamadan sana sunulanı kullan demektir de diyebiliriz. 

Etiketler :
217
37
237
237
41
30
451
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.