Yarası olan gocunur atasözünün anlamı

Yarası olan gocunur atasözünün anlamı
Yarası olan gocunur, bir yolsuzluğun sorumluları aranırken o işte kusuru bulunan kişi telaşa düşer. Bir konu hakkında söylenen sözden, takınılan tavırdan, bu konu ile şöyle yada böyle ilgisi bulunan kimse alınır.
Toplumun huzuru için her zaman doğru davranmak ve gerçekleri söylemek gerekir. Yolsuzluk, haksızlık, yanlışlık ve eksikliklerin giderilmesi için doğruları söylemekten çekinmemelidir. Bu durumdan hoşlanmayanlar, suçlu oldukları için tedirginlik duyanlar, telaşa düşenler veya bu durumdan alınanlar bulunabilir. Ancak bunlar doğruyu söylemekten insanı alıkoymaman, hatır için haksızlığa göz yumulmamalıdır. Söylenmesi birilerini rahatsız edecek gerçekler dile getirilirken söylenir.

Yarası olan gocunur anlamı şu şekilde:

Bir işte sorumlu aranırken kusurlu olan kimse, açığı ortaya çıkacak diye telâşa düşer. Bir konu hakkında söylenen sözden, takınılan tavırdan, bu konu ile şöyle yada böyle ilgisi bulunan kimse alınır. Konu ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi bulunmayan kimse ne alınır, nede gocunur.

Gocunmak ne demek, bir davranıştan, bir sözden, bir durumdan alınmak, bir şeyden kırgınlık duymak.

Yarası olan gocunur atasözünün cümle içinde kullanımı

  • Hasan, Selma'ya ''yarası olan gocunur'' deyince aralarında tartışma çıktı.
  • Ben lafı ortaya söyledim, yarası olan gocunur.

207
108
25
15
10
57
62
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.