9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 220 Cevapları Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 220 Cevapları Hecce Yayıncılık
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 220 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ETKİNLİK 5.10
Evdeki Isı Kaybını Hesaplıyoruz

Çalışmanın Yapılışı
1. Üçer ya da dörder kişilik çalışma kümeleri oluşturalım ve aramızda iş bölümü yapalım.
2. Tablo 5.8’in bir örneğini defterimize çizelim.

Tablo 5.8 Çalışma konusu olan evle ilgili bilgiler
Duvarların toplam yüzey alanı 150 m2
Duvarların kalınlığı 0,3 m
Duvar malzemesi Yalıtımsız tuğla
Tavan alanı Üst katta oturan var.
Zemin yüzey alanı Alt katta oturan var.
İç sıcaklık (ortalama) 22 °C (295 K)
Dış sıcaklık (ortalama) 7 °C (280 K)
Isı kaynağı 2 kW elektrik sobası
Günlük ısıtılma süresi (ortalama) 10 saat
Elektrik enerjisinin fiyatı 0,20 TL/kWh

3. Genel ağlarda araştırma yaparak ya da öğretmenimizden yardım alarak bir duvardan kaçan ısının nasıl hesaplanacağını öğrenelim.
4. Tablo 5.8’deki değerleri kullanarak evin on saatteki enerji kaybını hesaplayalım.
5. Evin iç ve dış yalıtımının yapılarak ısıl iletkenlik katsayısının küçültüldüğünü varsayıp enerji kaybını bir de bu durum için yapalım.
6. Yalıtım yapılmasıyla yapılmaması arasındaki enerji kaybından hareketle yıllık (365 günlük) parasal kaybı da hesaplayalım.
7. Yurdumuzda ortalama 10 milyon konutun ısı yalıtımsız olduğunu göz önüne alarak sadece konutlardaki yıllık enerji kaybının ülke ekonomisine verdiği zararı da görelim.

Sonuca Varalım
1. Yaşam alanlarındaki ısı yalıtımının aile ve ülke ekonomisine etkilerini tartışalım.

Isı yalıtımı yapılan evlerde enerji tasarrufu sağlanır ve bu da ailelerin bütçelerine olumlu katkı sağlar. Ayrıca, enerji verimliliğinin artmasıyla ülke genelinde enerji tüketimi azalır, enerji ithalatı ve bağımlılığı düşer, bu da ülke ekonomisine olumlu yönde etki eder.

2. Isı yalıtımı yapmanın doğaya ya da çevreye etkisini tartışalım.
Isı yalıtımı yapmanın doğaya ve çevreye olumlu etkileri bulunmaktadır. Isı yalıtımı sayesinde enerji tüketimi azalır, dolayısıyla daha az fosil yakıt kullanılır. Bu da sera gazı emisyonlarının ve hava kirliliğinin azalmasına katkı sağlar. Ayrıca, enerji tasarrufu sağlandığı için doğal kaynakların daha az tüketilmesi ve çevrenin korunması mümkün olur. Isı yalıtımı aynı zamanda konforlu iç mekan sıcaklıklarının sağlanmasını da mümkün kılar, bu da insan sağlığı ve refahı açısından önemlidir. Sonuç olarak, isı yalıtımı yapmak çevre dostu bir uygulamadır ve doğal kaynakların korunmasına, enerji verimliliğine ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.