9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü 140-160 Sayfa Cevapları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü 140-160 Sayfa Cevapları
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 2. Ünite Trafik Kültürü Sayfa 140, 148, 149, 159, 160 Trafik Güvenliği Cevaplarını haberimizden okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 2. Ünite Trafik Kültürü Sayfa 140, 148, 149, 159, 160 Trafik Güvenliği Cevapları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 140. Sayfa Cevapları

1. Trafik eğitimi neden önemlidir? Araştırınız.

Trafik eğitim, trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanması için çok önemlidir. Trafik eğitimi sayesinde insanlar trafikte daha kolay ve rahat hareket ederek ulaşım sağlarlar.. Ehliyet sahibi olmak için trafik eğitimi almak ve bu eğitimi başarıyla tamamlamak gerekir. Trafik eğitiminde önemli olan başarılı bir şekilde eğitimi geçmek ve trafik kurallarına uyarak araç kullanmayı da başarmaktır.

Trafik eğitimi okullarda verilmektedir. Ayrıca özel eğitim kurumları tarafından da ehliyet alabilmek için yazılı ve uygulamalı sınava eğitim hazırlıkları kapsamında dersler verilmektedir. Trafik eğitim, insanların trafik kurallarını, ilk yardım bilgilerini ve işaret levhalarını öğrenmelerinde etkili olmakta ve can ve mal güvenliğinin sağlanmasında da önemli bir yere sahip olmaktadır.

2. Bildiğiniz sürücü belgesi sınıflarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

Sürücü belgeleri, Karayollarında sürülecek araçların cins ve gruplarına göre aşağıdaki sınıflara ayrılır.
  • -“A1” Sınıfı Sürücü Belgesi ( Motorlu bisiklet kullanacaklar için),
  • -“A2” Sınıfı Sürücü Belgesi ( Motosiklet kullanacaklar için),
  • -“B” Sınıfı Sürücü Belgesi (Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanacaklar için),
  • -“C” Sınıfı Sürücü Belgesi (Kamyon kullanacaklar için),
  • -“D”Sınıfı Sürücü Belgesi (Çekici kullanacaklar için),
  • -“E” Sınıfı Sürücü Belgesi (Otobüs kullanacaklar için),
  • -“F” Sınıfı Sürücü Belgesi (Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar için),
  • -“G” Sınıfı Sürücü Belgesi (İş makinesi türünden motorlu araçları kullanacaklar için),
  • -“H” Sınıfı Sürücü Belgesi (Hasta ve sakatların kullanabileceği şekilde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacaklar için),
  • -“K” Sınıfı Sürücü Belgesi (Sürücü adaylarının alacağı sürücü belgesi sınıfına uyan araçları sürmeyi öğrenmeleri için),

3. Sürücü adaylarında aranan şartlar hakkındaki fikirlerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Sürücü belgesi alacaklarda aşağıdaki şartlar aranır;

A) Yaş şartı:
1- A1, A2, F sınıfı sürücü belgesi alacakların 17,
2- B ve G sınıfı sürücü belgesi alacak olanların 18,
3. C, D ve E sınıfı sürücü belgesi alacak olanların 22 (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okullarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.), yaşını bitirmiş olmaları,
B) Öğrenim Şartları;
F,G sınıfı sürücü belgesi alacakların ilkokulu,
A1, A2, B, C, D ve E sınıfı sürücülerin ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş olmaları,(04/07/2006 tarihli resmi gazetede yayınlanan kanunla yayınlandığı tarihten itibaren 5 yıl süre ile ilkokul mezunları ehliyet alabilmektedirler)

C) Sağlık Şartları;

Sürücü belgesi alacakların, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında İç Hastalıkları, Ortopedi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz ve Psikiyatri uzmanları bulunan Sağlık Kurulunca, yönetmelikte belirtilen esaslara göre "Sürücü Olur" raporu almaları gerekir. Ortopedist bulunmadığı takdirde Genel Cerrahtan, Psikiyatri uzmanı bulunmadığı durumlarda Nörolog veya Psikologdan görüş alınarak Sağlık Kurulu kararını verir. Sağlık Kurulu raporuna bir defaya mahsus olmak üzere itiraz halinde Sağlık Bakanlığı nihai karar için sürücü adayını bir başka Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu'na sevk eder. Ancak, verilen sağlık raporlarının eksik veya gerçeğe uygun olmamasının tespiti halinde, sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmakla birlikte, bu tabiplerin daha sonra verecekleri raporlar da geçersiz sayılır.

D) Eğitim ve sınav şartı;

Sürücü kursuna katılmış ve yapılan sınavları da başararak sertifika almış olmaları

E) Hükümlü olmama şartları;

Türk Ceza Kanunu'nun 403 ve 404 üncü maddeleri ile 572/2-3 maddelerinden ikiden fazla ve 1918 Sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun'un 28 ve 29 uncu maddeleri, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanunun 12 inci Maddesinin 3 üncü ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giymemiş olmaları,

Önceden verilmiş aynı sınıf ve başka sürücü belgesinin bulunmaması, sürücü belgelerinin süresiz alınmamış olması veya geçici olarak geri alınmış ise sürenin dolmuş bulunması zorunludur.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 148. Sayfa Cevapları

Trafik Yönetmeliği’ndeki yeni değişikliklerle ehliyet almak zorlaştı. Bu tür uygulamaların trafik sorunlarının ve kazalarının en aza indirilmesine katkısı nedir? Arkadaşlarınızla değerlendirip tartışınız.

• Aşağıdaki şekilde yer alan ilk ifadeden başlayarak yargıları sıra ile okuyunuz. Okuduğunuz yargılar doğru ise D, yanlış ise Y yönünde ilerleyiniz ve doğru rakama ulaşmaya çalışınız.

1. Trafik eğitiminden sorumlu kuruluşlar hangileridir? Açıklayınız.

Karayolu güvenliği yüksek kurulu, Karayolu trafik güvenliği kurulu, İçişleri Bakanlığı emniyet genel müdürlüğü, Karayolları genel müdürlüğü, TC. Milli Eğitim Bakanlığı, TC. Sağlık Bakanlığı, TC. Ulaştırma Bakanlığı, TC. Tarım Bakanlığı, TC. Çevre ve Orman Bakanlığı, Belediyelerin Trafikle ilgili Görev ve Yetkileri, İl ve İlçe Trafik Komisyonları Görev ve Yetkileri.

2. Sürücü kurslarında sürücü adaylarına hangi dersler verilir? Açıklayınız.

Sürücü kursları sürücü adaylarını ehliyet sınavlarına hazırlarlar. Ehliyet sınavları yazılı ve uygulamalı sınavlardır. Yazılı sınavlar, sağlık bilgisi, trafik bilgisi ve kanun bilgilerinden oluşmaktadır. Uygulamalı sınav da trafiğe çıkarak sürücülerin trafikteki araç kullanım ve tutumlarına göre yapılmakta ve değerlendirilmektedir.

Sürücü kurslarında sürücü adaylarında yazılı sınava hazırlık olarak sağlık bilgisi ve trafik bilgisi dersleri verilmektedir. Ayrıca araç bilgisi dersleri de verilmektedir. Bir aracın temel çalışma prensipleri ve motor bilgisi de yazılı sınavlarda çıkmaktadır. Sağlık bilgisi olarak da ilk yardım bilgileri sınavlarda çıkmaktadır. Uygulamalı dersler de de kurslar sürücü adaylarına araç kullanımını öğretmektedir.

3. Sürücü belgesi almak isteyen sürücü adaylarında aranan şartlar nelerdir? Açıklayınız.

Bu sorunun cevabı yukarıda vardır. 140. Sayfa cevaplarında..

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 149. Sayfa Cevapları

1. Güvenli yolculuk için alınması gereken önlemler size ne ifade ediyor? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

Güvenli yolculuk için alınması gereken önlemler bulunmaktadır. Güvenli bir yolculuğun gerçekleşmesi için can ve mal güvenliğinin sağlanması gerekir. Araç güvenliği ve yolcu güvenliği için çeşitli önlemler alınmalı ve bazı kurallara uyulmalıdır. Ulaşım alanında güvenlik, yol, araç ve yolcu güvenliği olarak ayrılmaktadır.

Güvenli yolculuk için alınması gereken önlemler şu şekildedir:

  • Araç güvenliğinin sağlanması için araç bakımının yapılması gerekir.
  • Araçta güvenlik önlemlerinin çalışır vaziyette olması gerekir.
  • Yolda hız kurallarına uyulması gerekir.
  • Yolda şerit değiştirme kurallarına uyulması gerekir.
  • Kişilerin dikkatli olması gerekir.
  • Sürücülerin uyanık olmaları gerekir.
  • Sürücülerin aracı sürekli olarak kontrol etmesi gerekir.
  • Yolcuların kemer takması gerekir.

2. Araçlarda emniyet kemeri kullanmanın önemi nedir? Araştırınız.

Emniyet kemeri herkesin çok alıştığı ve kullandığı ama değeri fazla da bilinmeyen bir güvenlik sistemidir. Otomobildeki en önemli güvenlik öğelerinden biridir. Her şeyde olduğu gibi, ancak doğru kullanıldığında en iyi şekilde çalışır. Emniyet kemerinin alt bölümü iki tarafta leğen kemiğinin üzerinden ve üstte de omuzun üzerinden geçmelidir. Emniyet kemerinin görevini en iyi şekilde yapabilmesi için bu gereklidir. emniyet kemeri yükseklik ayarı, emniyet kemerinin farklı boylardaki insanlara göre ayarlanabilmesini sağlar. Bir çarpışma sırasında emniyet kemerinin makarası kilitlenir ve aracın içindekilerin fazla hareket etmesini önler.

Birçok sürücü, kısa yolculuklarda emniyet kemerinin hiçbir işe yaramadığını düşünüyor, ancak emniyet kemeri kullanımını en çok gerektiren aslında kısa mesafeler oluyor. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80'i sürücülerin evlerine 30-35 kilometre uzakta ve saatte 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşiyor.

Ayrıca kazalardaki ölümlerin yüzde 35'i şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergahlar üzerinde meydana geliyor.

Emniyet kemeri kullanılmıyorsa 30 kilometre hızla çarpıldığında bile ağır yaralanma riski çok fazla oluyor.

Araştırmalar, emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70'inin, 50 kilometreden daha düşük bir hızda yol alırken yaralandığını, 50 kilometre hızdaki bir çarpmanın, 4. kattan düşmeyle eşdeğer olduğunu ortaya koydu.

3. Çocuk güvenlik koltuğu kullanmak neden önemlidir? Araştırınız.

Çünkü bu ikisi sayesinde çocukların hayatı güvence altına alınmış olur. Bir kaza sırasında çocukların alabilecekleri her türlü hasar en aza indirilebilir. Bu yüzden ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir. Bu şekilde kullanılırsa çocuklar için de gereği yapılmış olur.

4. Trafikte bisiklet ve motosiklet kullanmadan önce alınması gereken güvenlik önlemlerini sınıfta tartışınız.

5. Aydınlatmanın yetersiz olduğu ve hava koşullarının fark edilmeyi güçleştirdiği durumlarda alınması gereken önlemler sizce neler olmalıdır? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

Yollar üzerinde aydınlatma yetersiz olduğunda ve hava koşulları fark edilmeyi güç duruma getirdiğinde bazı güvenlik önlemleri almak gerekir. Aydınlatmanın yetersiz olduğu ve hava koşullarının fark edilmeyi güçleştirdiği zor durumlarda insanların giysiler ile önlemler alması gerekir.

Aydınlatmanın yetersiz olduğu ve hava koşullarının fark edilmeyi güçleştirdiği durumlarda yola çıkan kişilerin parlak kıyafetler giymesi gerekir. Böylece farlar parlaklık oluşmasını sağlar. Parlaklık oluştukça fark edilme oranı da artar. Fark edilmek için el feneri de kullanılabilir. Temizlikçilerin ve trafik memurlarının kıyafetleri bu şekildedir.  Bu kıyafetler trafikte, şantiyelerde fark edilmeyi kolaylaştırdığı için çok önemlidir.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 159. Sayfa Cevapları

• Güvenli bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için bir afiş hazırlayınız.

• Aşağıdaki tasarım örneğinden hareketle siz de motosiklet ve bisiklet sürücüleri için hayat kurtaran bir aksesuar tasarlayıp bunu arkadaşlarınızla paylaşınız.

Bisiklet sürücüleri için hazırlanan özel bir tasarımda hava yastığı, sürücünün boynuna takılan bir boyunluğun içine yerleştirilmiştir. Bisikletçinin boynunda bulunan bu hava yastığı trafik kazalarında başı ve boynu tamamıyla korumak üzere tasarlanmıştır. Kaza esnasında ani hareketleri tespit eden sensörler sayesinde başlık, yerleştirilmiş olduğu boyunluktan çıkarak bisiklet sürücüsünün boynunu ve kafatasını sarıp korunmasını sağlamaktadır.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 160. Sayfa Cevapları

1. Güvenli bir yolculuk için alınması gereken önlemler nelerdir? Açıklayınız.

#1- Araç bakımının, muayenesinin ve seyahat öncesi temel kontrollerin yapılmış olması. (Aracın su, yağ, lastik, aydınlatma, klima sistemleri vb. kontrolü; ilkyardım çantası, ikaz işaretleri, gerekli trafik belgeleri, harita bulundurulması)

#2- Başta emniyet kemerlerinin bağlanması olmak üzere trafiğe çıkmadan, doğru ve güvenli sürüşle ilgili hazırlıklarının tamamlanması. (Koltuk, ayna ayarları, eşyaların sabitlenmesi v.b)

#3- Aracın, trafik kurallarının izin verdiği sınırlar dahilindeki hızlarda kullanılması.

#4- Toplam 8 saatten fazla araç kullanılmaması, 2 saatte bir 15 dakikalık mola verilmesi.

#5- Yol boyunca trafik ışık, levha, işaret ve işaretçilerine dikkat edilmesi, yaya geçitleri, çocukların bulunduğu bölgelerde azami dikkat gösterilmesi.

#6- Araç kullanıcısının seyir sırasında kesinlikle cep telefonu kullanmaması.

#7- Aracın sakin bir şekilde kullanılması, olası diğer sürücü hatalarına karşılık verme eğilimi gösterilmemesi.

#8- Araç kullanıcılarının yolculuğa hazır fiziki duruma sahip olması. (Dinlenmiş, rehavet sağlayıcı ilaç/alkol v.s almamış olması)

#9- Gece yolculuklarının görüş zafiyetini artırdığı için mecbur kalınmadıkça tercih edilmemesi.

#10- Herhangi bir kazaya karışılması ve rastlanması durumunda, öncelikle çevre ve kişi emniyetinin alınması, kaza yerine yaklaşan diğer sürücüleri uyarıcı tedbirlerin alınması.

2. Emniyet kemeri ve çocuk koltuğunun kullanılması neden önemlidir?

Emniyet kemeri ve çocuk koltuğunun kullanılması güvenli bir seyahat gerçekleştirmek için en önemli güvenlik çözümlerinden biridir. Araç içi güvenliğinde emniyet kemeri ve çocuk koltuğu olmazsa olmazdır. Emniyet kemerinin ve çocuk koltuğunun kullanılması kanunlarda yer almaktadır. Bunların yapılmaması herhangi bir ihmali ceza gerektirir.

Emniyet kemeri ve çocuk koltuğunun kullanılması can ve mal güvenliğini sağlar. Sağlıklı bir ulaşımın gerçekleşmesini sağlar. Emniyet kemeri kullanan kişilerin daha güvenli bir seyahat geçirdiği bilinmektedir. Araçlarda çocuk koltuklarının kullanılması da çocuklar için oldukça önemlidir. Hem sürücü çocuk arasındaki iletişim kopmaz hem de çocuklar güvenli bir seyahat gerçekleştirir.

3. Trafikte seyir hâlinde cep telefonuyla konuşmanın sakıncaları nelerdir? Açıklayınız.

Trafikte seyir halindeyken ister sürücü konumunda isterse yolcu konumunda olunsun telefonla konuşmak tehlikeli ve yasaktır. Trafikte seyir halinde olmanın bazı kuralları vardır. Bu kurallar can ve mal güvenliğinin sağlanması içindir. Trafik kuralları arasından en önemli özellikle sürücülerin telefonla konuşmasının yasak olmasıdır.

Telefonla konuşmak sürücülerin dikkatini dağıtmaktadır. Dikkatin dağılması kazaların yaşanmasına neden olur. Kazaların yaşanması da can ve mal kaybının yaşanmasına neden olur. Maddi ve manevi hasarlar meydana gelir. Trafikte seyir halindeyken cep telefonu çalarsa aracın müsait bir yere çekilip telefona cevap vermek en doğrusudur. Eğer araç teknolojisinde varsa telefon radyoya bağlanabilir.

4. Trafikte kask, koruma gözlüğü ve dizlik kullanılması neden önemlidir? Açıklayınız.

Trafikte bisiklet ve motosiklet gibi araçlar kullanırken ayrıca kullanılması gereken güvenlik ekipmanları bulunmaktadır. Bisiklet ve motosiklet gibi araçlarla trafiğe çıkıldığında güvenlik önlemleri almak gerekir. Çünkü can ve mal güvenliğini sağlamak esastır. İnsanların tedbir almadan trafiğe çıkması hem ceza gerektirir hem de insanlar için tehlikelidir.

Trafikte kask kullanılabilir, koruma gözlüğü de takılabilir, dizlik ve dirseklik gibi ekipmanlar da kullanılabilir. Böylece en hassas noktalar ve vücudun denge merkezleri olarak bilinen yerler koruma altına alınarak yaralanmaların da önüne geçirilir. En az hasara uğrama şekliyle bu ekipmanların kullanılması gerekir.

5. Trafikte aydınlatmanın yetersiz olduğu ve hava koşullarının fark edilmeyi güçleştirdiği durumlarda ne gibi önlemler alınmalıdır? Açıklayınız.

Trafikte aydınlatma önemlidir. yetersizliği sonucunda araçlar yayaları görmeyip yada birbirlerini görmeyip kaza yapabilirler. Sis yağmur ve dolu gibi hava koşullarında araçların sürüşü zor olur. Buzlanma başta olmak üzere olumsuz hava şartları arabaların işini zorlaştırır. Bu nedenle de fosforlu renkler naşta olacak şekilde renkli giysiler ve levhalar olmalıdır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.