Antiller hangi kıtadadır

Antiller hangi kıtadadır
Antiller hangi kıtadadır, Antiller nedir sorusunun cevabını vereceğiz.

Kim Milyoner Olmak İster 21 Ekim Yarışma Sorusu;

Soru : Antiller hangi kıtada?

A- Amerika
B- Avrupa
C- Afika
D- Asya

Doğru Cevap: Amerika

Antiller
Orta Amerika’da adalar topluluğu. Büyük Antiller ve Küçük Antiller diye iki gruba ayrılır.En güneydeki Trinidad, Tobago ve Hollanda Antilleri dışında bütün Antil adaları, Kuzey Amerika kıtasında kalır. Anılan adalar ise Güney Amerika kıtasındadır, zira Venezuela kıyılarına çok yakındırlar. Büyük Antiller 4 adadır ve kuzeydedir. Küçük Antiller pek çok adadır ve doğudadır. Her iki grubun kapattığı denize “Karayib Denizi” denir.

Büyük Antiller’in dört adasının en büyüğü olan Küba ile, batıdan Antiller başlar. İnce uzun bir ada olan Küba’nın kuzeyindeki Bahama adaları, Antil Adaları’na dâhil değildir, çünkü Karayib Denizi‘nde değil, doğrudan doğruya okyanustadır. Küba’nın güney-batısındaki Pinos adası, Kübaya âittir. Küba’nın doğusunda Windward Boğazı ile ayrılan Haiti veya Hispaniola,ikinci büyük adadır. Üçüncüsü olan Jamaika, Küba’nın güney-doğusunda ve tamamen Karayib Denizi içindedir. Dördüncü büyük Antil adası olan Porto Riko, Haiti’nin doğusundadır. Porto Riko’nun güneydoğusundan itibaren Küçük Antiller zinciri başlar.

Antiller nedir

Kuzey Amerika ile Güney Amerika arasında ve Orta Amerika’nın doğusunda bulunan adalar topluluğu. "Antil Adaları" da denir. Kristof Kolomb’un bulduğu ve "Batı Hindistan" adını verdiği adalar bu adalardır. Pizigana haritasında Antilia olarak yazılıdır. Antiller, Güney ve Kuzey Amerika arasında, tropikal kuşağın kuzey yarımküreye düşen yerindedir. Dışı doğuya doğru bir yay görünümünde olan bu adalar, Karayib Denizini Atlas Okyanusundan ayırır Adalar arasında Filorida, Windward, Mona, Anegada gibi bir takım boğazlar da vardır. Antiller, büyük ve küçük olmak üzere ikiye ayrılır. Büyük Antiller; Küba, Jamaika, Haiti, Porto Rico ve Virjin adalarını da içine alarak çevresindeki adalardan meydana gelir. Küçük Antiller ise, kuzeyden Bahama adalarından başlayarak, güneyde Venezuella’ya kadar uzanan adalardır. Bunların başlıcaları; Bahama, Caicos, Türk ve Jungtern adalarıdır. Bu adalar, 1000 kilometreye varan bir uzunluğa yayılmışlardır. Antiller, ilk zamanlarda Amerika ile beraber iken, sonradan tektonik olaylar neticesinde, sulara gömülerek kaybolan bir kara parçasının su yüzünde kalan bölümleri durumuna gelmişlerdir. Adaların hemen hepsi dağlıktır. Toprak, umumiyetle kalkerleşmiştir. Çok volkanik bir alan halindedir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.