18 Mayıs 2012 Cuma
Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı
5 Mayıs 2012 Tudem Sınav Sonuçları Açıklandı - Tıkla öğren
Atleticodan G.Saraylı yıldıza 8 milyon euro
Şahanın o klibi Halil Sezaiyi de koparttı!
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AÖF Kredili Bölümlerin Not Hesaplaması
28 Ocak 2012 Cumartesi 22:43

AÖF Kredili Bölümlerin Not Hesaplaması

Açıköğretimdeki bir çok bölümün kredili sisteme geçmesi ile büyük bir bilgi karmaşası ortaya çıktı. Bunun başlıca nedenide Anadolu Üniversitesinden net bir açıklama yapılmamış olması ve Aof bürolarının bilgisiz olmaları. Farklı bürolar aynı soruya farklı

Final sınavlarının yaklaştığı şu günlerde bize gelen soruların başında Kredili sistemde final sınavından kaç almalıyım, Kredili sistemde not hesaplaması nasıl yapılıyor, Kredili sistemde harf notu nedir, kredili sistemde dersgeçme notu kaçtır gibi sorular soruluyor. ( Açıköğretim Sınav Tarihleri için Tıklayınız )

Bu yazımızda olabilecek en basit şekilde kredili bölümlerin not hesaplamasını ve ders/sınıf geçmesini anlatmaya çalışacağım. Dikkatli okuyarak aynı hesabı sizde yapabilirsiniz.

Kredili bölümlerde ingilizce dersleri hariç çan eğrisi uygulanmayacak. İngilizce hariç tüm dersler için aşağıdaki metodu kullanabilirsiniz.

Öncelikle 2 ders üzerinden anlatayım. Siz bunu diğer tüm derslerinize uygularsanız. Derslerimiz aşağıdakiler olsun. (Dersler uydurmadır.)

  • Türkçe ( 7 Kredi )
  • Matematik ( 3 kredi )

Hesaplamaya başlamadan önce şunuda hatırlatayım ingilizce dersi hariç tüm dersler için ara sınav notunun %30′u ile Final’in %70′i alınarak toplanıyor. Ve dersin ortalaması bulunuyor. Ayrıca aşağıdaki tablolarında bilinmesi gerekiyor.

Kredili Bölümlerin Not Hesaplaması:

Öncelikle hesaplamamıza 7 kredilik Türkçe dersi ile başlayalım. Bu dersin Arasınavından 45 ve Final sınavından 40 almış olalım.

  1. Dersin ortalaması: 45 x 0,3 + 40 x 0,7 = 41,5 ( Buradaki 0,3 % 30′u, 0,7 ise %70′i hesaplamaktadır. )
  2. Dersimizin mutlak sistemdeki notu 41,5′ti ve buna karşılık DC harf notu gelir. (Yukarıdaki tablodan baktık.) DC harf notunun değeri ise 1,30‘dur.
  3. Dersimiz kredisi harf notu değerimiz ile çarpılır. ( 7 kredi ) 7 x 1,30 = 9,1
  4. 7 kredilik türkçe dersinin etkisini 9,1 olarak hesapladık. Türkçe dersi için hesaplamalar sona erdi.

Daha sonra 3 kredilik Matematik dersini ele alalım. Matematik arasınav notumuz 60, final notumuz 57 olsun.

  1. Dersin ortalaması: 60 x 0,3 + 57 x 0,7 = 57,9 ( Buradaki 0,3 % 30′u, 0,7 ise %70′i hesaplamaktadır. )
  2. Dersimizin mutlak sistemdeki notu 57,9′du ve buna karşılık (Yukarıdaki tablodan baktık.) CB harf notu gelir. CB harf notunun değeri ise 2,30‘dur.
  3. Dersimiz kredisi harf notu değerimiz ile çarpılır. ( 3 kredi ) 3 x 2,30 = 6,9
  4. 3 kredilik türkçe dersinin etkisini 6,9 olarak hesapladık. Görüldüğü gibi matematik notu daha yüksek olmasına rağmen etkisi Türkçeye göre daha azdır.

Genel Ortalama: Bu dönemde sadece 2 ders aldığımızı (Türkçe ve Matematik ) varsaymıştık. Bu iki dersin toplam kredisi  7+3 = 10 ‘dur. Toplam değeri ise 9,1 + 6,9 = 16 ‘dır. Bu toplam değer, toplam krediye bölünerek genel ortalamamız bulunur. 16/10 = 1,6

Ders geçme, Kalma, Şartlı / Koşullu geçme, Sınıf geçme Nasıl olur ?

* Öncelikle tekrar edeyim ben sadece 2 ders aldığımı varsaydım ve hesaplamaları 2 ders için yaptım. Siz aldığınız tüm dersler için yapmalısınız.

Ders Geçme: Dersi geçmek için o dersin harf notuna bakılır. Eğer CC ve üzeri ise o dersi geçmişsiniz demektir.

Dersten Kalma: Dersten kalmak için o dersin harf notuna bakılır. Eğer FF ise o dersten kalmışsınız demektir ve sonraki yıl bu dersi almanız gerekmektedir.

Şartlı / Koşullu Geçme: Dersinizin harf notu CD DC yada DD ise bu dersten koşullu geçmişsiniz demektir. Yani Genel not ortalamanız 2.00 ise bu dersi geçmiş, 2.00 ve altında ise bu dersten kalmışsınız demektir.

Sınıf Geçme: Kredili sistemde sınıf geçme  yerine üst dönemden ders alma tabiri kullanılır. Genel not ortalamanız 2.00 ve üzeri ise üst dönemden ders alabilirsiniz.

Bizim örneğimizde Türkçe DC ( Şartlı geçer ) Matematik CB ‘dir. Genel ortalamamız 2.00′ın altında olduğundan üst dönemden ders alamıyoruz ve Türkçe dersinden de kalmış sayılıyoruz.

Vize Sınavına Göre Final Sınavından Kaç Almalıyım?

Bu sorunun cevabı için yukarıdaki hesaplamaların yapılması gerekmektedir.

Final Sınavınızda başarılar.

Sozel .Org

Bu haber toplam 3335 defa okunmuştur
YORUMLAR
çan eğrisi
sercan ateş
bu nedir her kafadan ses çıkıyo çan eğrisi var dedi rektör hala yok diyosunuz kime inanacagız biz
10 Şubat 2012 Cuma 11:54
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Twitter Eğitim Haber Portalı
ÜYE İŞLEMLERİ
ANKET
13 Mayıs 2012 Ales Sınav Soruları Nasıldı?