Atatürk’ün Türk müziğine ilişkin görüşlerinin yer aldığı anılarla ilgili duygu ve düşüncelerimiz

Atatürk’ün Türk müziğine ilişkin görüşlerinin yer aldığı anılarla ilgili duygu ve düşüncelerimiz
Öğretmeninizin okuduğu, Atatürk’ün Türk müziğine ilişkin görüşlerinin yer aldığı anılarla ilgili duygu ve düşüncelerimizi yazalım.

Soru : Öğretmeninizin okuduğu, Atatürk’ün Türk müziğine ilişkin görüşlerinin yer aldığı anılarla ilgili duygu ve düşüncelerimizi yazalım.

Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, işgal altındaki bir yurdu kurtaran, bütün dünyada saygınlığı olan "Ulu Önder" ismiyle bildiğimiz büyük Türk lideridir.

Atatürk herşeyin savaşla, kanla, topla, tüfekle çözülemeyeceğini düşünmüştür. Bu yüzden milli mücadele bittiğinde ona sorulan soruya "Asıl savaş şimdi başlıyor" demiştir. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yani Türk milletinin şimdi cehaletle, geri kafalılıkla, bilgisizlikle ve ilkellikle savaşması gerekmektedir. Bunlardan biride sanattır ve bu alandaki bölüm ise müziktir.

Müzik, Türk milletinde hep arka plana itilmiş; eskiden beri gelen zaten savaşmaktan yorgun düşmüş ve bıkmış bir halkın meccali kalmamıştır. (İstisna S.S.C.B)

Bu nedenle Osmanlıda müzik pek fazla gelişememiştir.Oysa; bizimde kültürümüzü, yaşantımızı yansıtan çok güzel Türk halk müziğimiz, Türk sanat müziğimiz vardı.Bu Türk müzikleri Orta Asya'dan beri bizim ruhumuza, bizim benliğimize işlemiştir.

Atatürk'te Türk milletini bu cahillikten kurtarmak için; daha o anda daha o yılda yani 1923 yılında yardımcıları ve Türk halkınında desteği ile hemen fakülteler açtırmış ve burada ilk kurulan bölüm müzik bölümü olmuştur.

Avrupa'ya Ahmet Adnan Saygun, İdil Biret, Suna Kan, ve daha birçok Türk müzisyenlerini kendi eliyle göndermiş; "Buralarda okuyup, çalışın; müzik ve ilim öğrenin, öğreninki Türk milleti de sizi örnek alsın ve sanat böylece gelişsin" demiştir.

Nitekim onun "Sanatsız kalan bir toplumun can damarlarından biri kopmuş demektir" ve "Herkez başbakan, cumhurbaşkanı ve milletvekili olabalir ama sanatçı olamaz" sözleri bunun bir göstergesidir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.