Çam devirmek deyiminin anlamı ve cümle içinde kullanımı

Çam devirmek deyiminin anlamı ve cümle içinde kullanımı
Çam devirmek: Farkında olmadan karşısındakini kıracak ya da kötü bir sonuca yol açacak söz söylemek davranışta bulunmak. Çam devirmek deyiminin anlamı ve kısaca hikayesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Çam devirmek deyiminin anlamı nedir

Pot kırmak, gaf yapmak. Lafın nereye gideceğini düşünmeden konuşmak. Baltayı taşa vurmak.

Farkında olmadan karşısındakini kıracak ya da kötü bir sonuca yol açacak söz söylemek, davranışta bulunmak.

  • "Onun da çam devirmede üstüne yok hani."
  • "Ünlü oyuncu basın toplantısında yine çam devirdi."
  • "Arkadaşım şaka yapayım derken öyle bir çam devirdi ki sorma!"
  • "Dün akşam çok büyük bir çam devirdi."

Çam devirmek deyiminin hikâyesi açıklayalım:

Zengin bir adam, yıllanmış çam, ceviz, ladin ağaçlarıyla çevrili köşkünün hemen ya­nına küçük bir konak daha yaptırmak istiyor­du. Bir kamyon kereste getirtip bahçenin uy­gun bir köşesine yığdırdı. Keresteler arasında tahta biçilmek üzere büyük çam tomrukları da vardı.

Ertesi gün, adam köşkten çıkarken bekçi­sini çağırttı. “Bir hızarcı bul da bahçedeki çamları biç­tirip tahta ve kalas yaptır,” dedi. Bekçi, bir hızarcı bulup getirdi. Köşkün bahçesinde yıllanmış ne kadar çam ağacı varsa önce kestirdi, sonra da tahta ve kalas olarak biçtirdi. Köşkün sahibi akşam eve döndüğünde, yıllanmış çamların kökünden kestirildiğini gö­rünce düşüp bayılacaktı neredeyse.

“Ne yaptın sen?” diye bağırdı bekçiye. Bekçi, verilen görevi yapmanın rahatlığı içinde: “Dediğiniz gibi efendim, çamları kestir­dim, biçtirdim, tahta ve kalas yaptırdım!” dedi. Bugün bile gereksiz ve zamansız bir iş yapıldığı ya da yersiz bir laf edildiği zaman bekçinin devirdiği çamlar akla geliyor.

Eğer gönül yıkar isen,
Nice çamlar devirirsin.
Zehirli oku atar isen,
Nice canlar devirirsin.

Çam devirmek deyimi nereden geliyor

Zengin bir adamın, Göztepe Erenköy taraflarında, sekiz on dönüm bahçeli, büyük bir köşkü varmış. Adam bu bahçenin bir köşesine bir bina daha yaptırmaya karar vermiş. Eski binalar hep ahşap yapıldığı için, gereken keresteyi tomruk halinde getirtmiş ve inşaat yaptıracağı yere istif ettirmiş. Bu tomrukların içinde çam, gürgen, meşe ve ceviz ağaçları da bulunuyormuş. Sayfiye mevsimi olmadığı için Nişantaşı'ndaki konağında oturan zengin adam bir sabah, köşküne gitmiş ve köşkün saf bekçisine emir vermiş:

Bir hızarcı bul, bahçedeki ağaçların arasındaki çamları biçtir, tahta ve kalas yaptır demiş.

Saf uşak da efendisinin emri üzerine hızarcıları bulmuş. Çam tomrukları yerine, köşkün bahçesinde ne kadar kıymetli çam ağacı varsa kestirip devirmiş. Bu akılsız uşağın adı, çam deviren uşak kalmış.

Çam devirmek

istemeksizin, ayrımında olmaksızın, karşısındakine dokunacak ya da kötü bir sonuç doğuracak söz söylemek. "Çam devirmekte onun üstüne kimse yoktur"

Çocukların Gözünden Atasözlerini ve Deyimleri

Çocukların Gözünden Atasözlerini ve Deyimleri

İstanbul'a ait deyimler

İstanbul'a ait deyimler

İlgili Haberler
Etiketler :
157
10
85
6
155
4
12
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum