Çömlekte yaprak sarma tarifi nasıl yapılır malzemeleri

Çömlekte yaprak sarma tarifi nasıl yapılır malzemeleri
Herkes sarma sarar, pişirir. Ama birde çömlekte pişen sarmanın lezzetine doyum olmuyor inanın. Söylemesi benden yapıp pişirmesi sizden. Deneyin farkı sevdiklerinizle paylaşın, görün.

Çömlekte yaprak sarma tarifi 

Son teknolojik ürünlerle birlikte, hayatımızdan hızla uzaklaşan; dogal, ekolojik ürünlere yer vermediğimiz şu zamanlar, eskiye özlemin, eski usullere dönmenin önemini bir kez daha anlıyoruz.

Çömleğin var olduğu günden bu yana hiçbir zaman hayatımızdan çıkmayan, ara ara öncelik sırasını kaybetse de, pişirme özelliklerinden ötürü vazgeçemediğimiz, mükemmel mutfak aletlerinden birisi diyebiliriz. Çeliğin verdiği performansla kıyaslanamayacak kadar üstün özelliklere sahip bu doğal ürünü, hayatımıza sıklıkla dâhil edip, en sağlıklı, lezzetli reçetelere imza atmamız için bize yardımcı olan çömleği elden bırakmamak gerekir.

Eskiler, ağzının tadını biliyor, desek yanılmayız. Doğal ürünleri, doğal kaplarla hazırlamak, pişirmek, üstün lezzetlerle karşılığını almak, yaptığımız işinkeyfini çıkarmak, bize kalıyor. Bu sebeple hangi yemek olursa olsun çömlekte pişen yemeğin lezzeti, kıvamı, tadı, kokusu bir başka oluyor.

Herkes sarma sarar, pişirir. Ama bir de çömlekte pişen sarmanın lezzetine doyum olmuyor inanın. Söylemesi benden yapıp pişirmesi sizden. Deneyim farkı sevdiklerinizle paylaşın, görün.

ÇÖMLEKTE YAPRAK SARMA MALZEMELER VE TARİFİ

MALZEMELER:

500 gr taze asma yaprak
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvıyağ-zeytinyağı karışımı
2-3 çorba kaşığı domates salçası
3-4 çorba kaşığı nar ekşisi (Hatay’ın nar ekşisi)
Tuz, karabiber, kimyon, yenibahar, nane, köfte baharatı
½ bağ maydanoz
2 adet domates
2 orta boy kuru soğan
4-5 diş sarımsak
 
YAPILIŞI: Öncelikle asma yaprakları bir leğen içerisinde üst üste dizilir ve üzerine kaynamış su eklenerek, üstü örtülür. Bir saat kadar yaprakların sararması beklenir. Bu arada pirinçler tuzlu suda bir saat kadar (nişastası gitmesi için) bekletilir. Ayrı bir kapta diğer malzemeler hazırlanır. Maydanoz, soğan ince ince doğranır, sarımsaklar ezilir. Domatesler rendelenir. Bunların üzerlerine baharat, yağ, nar ekşisi, salçası eklenip harmanlanır. Yıkanıp süzülen pirinçler de eklenerek iyice karıştırılır. Hazır olan harcımızdan gerektiği kadar yaprağa koyulup muntazam sarılır. Sarma işlemi bittikten sonra çömlek tenceresinin içerisine sarmalar dizilir. Üstüne tuz, su ve biraz yağ eklenerek pişirilir.

Ilık servis edilir. Afiyet olsun.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.