Deve yapmak deyiminin anlamı

Deve yapmak deyiminin anlamı
Bu yazımızda sizlere Deve yapmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz

Deve yapmak deyiminin anlamı:

Deve yapmak deyimi, mal sahibi veya hak sahibini aldatarak, ona ait bir para veya malı kendi zimme­tine geçirmek anlamında bir deyimdir.

Deve yapmak deyiminin hikâyesi:

Bir şirketin, bankanın, devlet dairesinin parası mı yok olmuş, hesaplarında hile mi yapılmış, orada so­rumlu kişilerin zimmetine mi geçmiş, bu parayı “deve yaptıkları” söylenir.

Eskiden çocuklar mahalle mekteplerinde okurken, mekteplerin bir de ufacık dükkânı, daha doğrusu büyü­cek bir dolapları vardı. Orada çocuklara kalem, defter, iğde, keçi boynuzu, kuru üzüm, leblebi, peynir şekeri, akide şekeri, kuş lokumu, fıstık, pestil vb. satılırdı.

Çocuklar bu dükkâncıktan aldıkları yemiş ve çerez­leri birbirlerinin elinden hile ile çarpmak için türlü kurnazlık düşünürlerdi.

“Senin üzümleri bana verirsen eğer, ben onları ağ­zımda çiğneyip, kocaman bir deve çıkaracağım, leblebi­lerinden deve yapacağım…” diye birbirlerini kandırır­lardı.

Deve yapmak deyimi buradan kalmıştır.

         Bu halkın emeğini

         Deve yaptılar deve

         Mazlumun ekmeğini

         Deve yaptılar deve

Çocukların Gözünden Atasözlerini ve Deyimleri

Çocukların Gözünden Atasözlerini ve Deyimleri

İstanbul'a ait deyimler

İstanbul'a ait deyimler

Kaynak:Eğitim Sistem

Etiketler :
1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum