Dünyanın şekli nereden basıktır

Dünyanın şekli nereden basıktır
Dünyanın şekli nereden basıktır, Dünyanın şekli nasıldır, Geoid nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kutuplardan Dünyanın kutuplardan basık, ekvatordan şişkin olan kendine has şekline geoid adı verilir. Dünyanın şekli neden geoittir, dünyanın geoit şekliden olmasının başlıca nedenleri konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Hepimizin de bildiği gibi dünyanın şekline geoit adı verilmektedir. Yani, dünyanın şekli kutuplardan basık ancak ekvatordan şişkindir. İşte bu şeklin adı geoittir. Geoit şeklini kısaca tarif edecek olursak, iki tarafı basık ve iki tarafı şişkin olan nesnelerdir diyebiliriz.

Peki dünyanın şekli neden geoit?

Dünyamızın çevresinde gaz kümesi olan bir atmosfer tabakası vardır. İşte bu gaz kümesi dünyanın geoit şeklini almasına neden olmaktadır. Atmosfer gibi bir gaz kümesinin olmadığını düşünürsek dünya o zaman büyük ve şekilsiz bir kara kütlesi görünümünde olurdu.

Dünyanın geoit şeklinde olmasının diğer bir nedeni, dünyanın yer çekimi kuvvetidir. Dünyanın etrafındaki gaz tabakalarının yoğun olması da diğer bir nedendir diyebiliriz. Yer çekimi kuvveti kutuplarda daha fazladır, ekvatorda ise daha azdır. Bu sebepten ötürü kutup bölgelerinde yer çekimi baskı yaptığı için bir basıklık olur ve kutuplar şişer. Bu durum dünyanın geoit olmasının temel nedenidir.

6
5
1
1
3
1
59
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum