Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi

Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, TEOG'un ardından liselere geçişteki yeni sistemin detaylarını açıklıyor. Bakan Yılmaz, "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.
Liseye geçiş sisteminin nasıl olacağını araştıran milyonlarca öğrenci için bekleyiş sona eriyor. Liseye geçişte kaldırılan TEOG sistemi yerine getirilecek sistem bugün belli oluyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz konuşuyor...
Liseye geçişte kaldırılan TEOG yerine getirilecek sistem, 47 gün sonra belli oluyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, şu sıralarda açıklama yapıyor... Bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi sınavlarına girmeye hazırlanan yaklaşık 1.2 milyon öğrenci ve velilerin endişeli bekleyişi sürerken, konuyla ilgili açıklama Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) geldi.

Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları:

Yeni sistem tamamlandı. Mevcut sistem bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi. Peki neden değiştirildi? Bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı var. Bizler vatandaşlarımızından velilerimizden her ne şikayet gelirse dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerden mutabık. TEOG'un yerin stresi kaldıracak, basit bir sistem getirelim. Bizim sistemimiz şu: Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik.
  • Nitelikli okulları hedefleyen Merkezi Sınav yapılacak,
  • Yeni Sınav Haziran ayında yapılacak,
  • 2 Bölüm ve tek oturumdan oluşacak,
  • 60 soru 90 dk olacak,
  • Sınavla öğrenci alan okullar Mayıs ayında açıklanacak,
  • Sınavlar 6, 7 ve 8. sınıf müfredatınan hazırlanacak, (Ağırlık 8. sınıf olacak)
  • İsteyen Özel Okullar kendi sınavını yapabilecek, 
  • Örnek sınav soruları yayınlanacak,
  • Geriye kalan öğrenci adresine en yakın okula yerleşecek,
  • Diğer Öğrenciler adresine en yakın 5 okul seçecek,
  • Liselere Kayıt Sistemi - LKS
  • Yeni sistemin adı Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi - VTSKS 
  • Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi - EBSMYS
  • 2018 yılında 20.000 Öğretmen almayı planlıyoruz,

liseye-geciste-yeni-sistem.jpg

EĞİTİM BÖLGESİ VE SINAVSIZ MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ NEDİR?

TEOG'un yerine stresi kaldıracak, basit bir sistem getirelim. Bizim sistemimiz şu:
 
Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Adrese en yakın okula yerleştirilecek. Liseye başvuru esnasında öğrencinin önüne ekranda 5 seçenek gelecek.

LİSE YERLEŞTİRME YENİ SİSTEMİN ADI BELLİ OLDU

Bazen bir puanla kaybediyor. Bunları görmemek mümkün değil. Bizler her ne şikayet gelirse onu dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksikliklerden mutabık mı? Mutabık. Sınavların yapıldığı gün diğer öğrenciler gelmiyor, eğitimi aksatıyor. 8’nci sınıfa katılmıyor, sosyal etkinliklere katılmıyor. Dolayısıyla bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için TEOG’un yerine, böyle çocuğu stresi kaldıracak, basit, kolay anlaşılır bir sistem getirelim.
 
Bizim sistemimiz şu. Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz, adresine en yakın okuluna yerleştirilecek. Esas şey bu. Bizim biliyorsunuz AK Parti Hükümetleri'nin programında da var. En iyi okul, eve en yakın okuldur diye sözümüz de var. Peki 2012 yılında 10’ncu kalkınma planı hazırlanıyor. 2014-2018 yıllarını içeren. Deniyor ki eğitimle ilgili bunlar bunlar bunlar yapılsın.

EBSMYS nedir?

Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi

LKS nedir

Liselere Kayıt Sistemi 

VTSKS nedir

Yeni sistemin adı Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi

PROJE LİSELERE GİRİŞ SINAVI İSTEĞE BAĞLI
Bu süreç içerisinde göreceksiniz liselerimiz başarılı oldukça, nitelikli okullar bölümü var. Hakkari’deki Artvin’deki Muğla’daki de aynı başarıyı gösterebilsin, aynı çağdaş eğitimi alabilsin.
 
Üniversite sonuçlarına bakın her bölgedeki tıp fakültesine giren var. TEOG sonuçlarına bakın her bölgeden birinci var. Biz gerçekten fırsat eşitliğinde büyük mesafe kaydettik. Diğer okulların kalitesini artırdığımız zaman sınavsız geçişi sağlayacağız.
 
Nitelikli okullar diyoruz. Nedir bu? Fen Lisesi. Ülkemiz genelinde 17 bin 749 orta okulumuz var, 11 bin 57 lisemiz var. 8’nci sınıfta 1 milyon 200 bine yakın öğrencimiz var. yüzde 90’ının üstündekini yerleştirdik, farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza isteyen 8’nci sınıf öğrencilerimizin girebileceği sınavlar hazırladık. 600 gibi bir rakam. Proje liseleri bunların içine giriyor, bu liselerin ismini ve sayısını açıklayacağız. Öğrencilerimiz sınava girmeden önce hangi okulların sınavla… 'Ben Tatvan’daki okula gireceğim, sınava bile girmeyeceğim' diyebilecek.
 
Sınava girme isteğe bağlı. Velilerimiz bu sınava ister yönlendirir, ister yönlendirmez. Bir okula girmek için sınava girmek zorundaydınız. Ama sınav mecburiyeti ortadan kalktı.
 
İsteğe bağlı bir sınav. Soruları biz hazırlıyoruz. Hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Merkezi bir sınav, yerelde yapılacak, bütün sorular bakanlığımızca hazırlanacak. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız. Okullar kapanmadan bunu yapacağız. Sınav sonuçlarını da haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz. Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı sözel ve sayısal sorulardan ve tek oturumdan oluşacak. Toplam 60 sorudan oluşacak ve 90 dakikalık sorular. 6 – 7 – 8’nci sınıf ders müfredatına ve ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız.
 
Siz bizim müfredatımızla, ders kitaplarımızla çalışırsanız orada verilenleri alırsanız başka ihtiyacınız yok. Yerleşme amacıyla sınava giren öğrencilerimize 5 tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse adrese yakın kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız.
 
Ve biz şunu amaçladık. Okullarımız hayatın kendisi gibi olsun. Lisenin ilk günü öğrencinin göreceği başarılı ve başarısız algısını ortadan kaldırıyoruz.
 
'EN UYGUN SİSTEM OLARAK BUNU ÖN GÖRDÜK'
 
Aynı sınıfta farklı akademik düzeyde öğrencinin bulunmasını eğitim bilimi açısından önemli görüyoruz. Farklı seviyelerden oluşmuş, ortak gayeye yönelmiş bir liseye geçiş sistemi ön gördük. Stres unsuru olmaktan da çıkardık. Liseye geçiş uygulamasını başlattık. Bunu yaparken çok farklı alternatifler geldi.
 
Birisi budur mesela… Akademik başarıyı dikkate alın, sosyal gelişim puanını da dikkate alın. İkisini karıştırın, yüzde 85’in üstünde olanları bu sınava alın dedi. Birisi de dedi ki, hayır öyle yapmayın. Öğretmen yapmış olduğu sınavın soruları siz gönderin, açık uçlu olsun, öğretmen okuduğunu yüklesin, dolayısıyla siz de bunu görün. Bir yanlışlık varsa öğretmeni uyarın… Ama sonuçta epey bütün akademisyenlerle bir çalışma yapıldı. En uygununun, en az stres ve sıkıntıya taşıyacağımız sistem olarak bunu ön gördük. Şimdiden velilerimize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.