Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir

Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir
Hezarfen Ahmet Çelebi Osmanlı Devleti zamanında ilk kez uçuş girişiminde bulunan kişidir. Bu hadise 17. yüzyılda yaşanmıştır. İmal ettiği kanatları takarak Galata Kulesi’nden atlayıp Kız Kulesi’ne başarılı bir uçuş gerçekleştirmiştir.

Uçan ilk insan olarak tarihe geçmiştir. Dönemin en meraklı mucitlerinden olan Hezarfen, gökyüzü ve uçmak konuları üzerine çok fazla fikir yürütmüştür. İnsanoğlunun bir gün uçacağına tüm yüreğiyle inanmaktadır ve bu alanın üzerine giderek çalışmalar yapmıştır. Kuş kanatlarından imal ettiği bir kanat ile uçmayı başarmıştır.

Gelgelelim bu yaptığı çalışmalar dönemin yöneticilerinin hoşuna gitmemiştir. Evliya Çelebi’nin verdiği bilgilere göre kendisi Cezayir’e sürülmüştür. Hezarfen unvanı, yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine verilmiştir ve bin bilimli anlamına gelmektedir. Kendisinin sürgünde öldüğü yönünde tahminler vardır.
Hezarfen Ahmet Çelebi, Evliya Çelebi'nin verdiği bilgilere göre 17. yüzyıl Osmanlısında 4. Murat döneminde yaşar. 10. yüzyılda yaşamış Türk alimlerinden Nişaburlu İsmail Cevheri'nin çalışmalarından yararlanır. "Kuşlar kanatlarıyla uçabiliyorsa insanlar bunu neden yapamasın?" der Hezarfen ve kendi imal ettiği dev kanatlarla sayısız deneme yapar.
 
35 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi'nden kendini boşluğa bıraktığında padişah ve İstanbul onu izlemektedir. Meraklı gözlerin üstünde kuşlar gibi uçan Hezarfen, boğazın karşı kıyısına Üsküdar Doğancılar Meydanı'na konar. O artık uçmanın, kanatlanmanın ve özgürlüğün de sembolüdür.
 
İlminin genişliği sebebiyle kendisine "Bin Bilimli" anlamında "Hezarfen" denilen Ahmet Çelebi, takma kanatlarla mekanik olarak uçmayı başaran ilk insan kabul edilir.
 
Ahmet Çelebi, önce Okmeydanı'nın minberi üzerinde rüzgarın sert olduğu sırada kartal kanatlarıyla 8-9 kere havada uçarak talim etmiştir. Murat Han, Sarayburnu'ndaki Sinan Paşa Köşkü'nde boğazı seyrederken Hezarfen Galata Kulesi'nin tepesinden lodos rüzgarıyla Üsküdar'a kadar uçabilmişti.
 
Evliya Çelebi'nin verdiği bilgilere göre Cezayir'e sürülmüş ve burada hayatını kaybetmiştir.

196
3
29
2
46
41
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.