Kompozisyon nedir nasıl yazılır

Kompozisyon nedir nasıl yazılır
Kompozisyon hakkında bilgi, kompozisyon nedir, dilimize Fransızcadan girmiş olan kompozisyon kelimesi ayrı ayrı parçaları uyumlu şekilde bir araya getirmek anlamına gelmektedir.

Genel olarak yazı yazmada dikkat edilecek kuralların ve yazı yazma tekniğinin anlatıldığı yazı alanıdır. Kompozisyon bir yazı türü değildir. Özellikle okullarda kompozisyon yazılması yönündeki anlayışlar, bu yönüyle yanlıştır. Ancak makale, deneme, fıkra vb. gibi yazılar, kompozisyon kurallarına dikkat edilerek yazılabilir. Kompozisyon kuralları, konu sınırı, ana düşüncenin belirlenmesi, bakış açısı, konuya uygun başlık, yazı türünün tespiti, yazı planı, giriş, gelişme ve sonuç, yazıda imla, noktalama ve ifade, cümle yapısı, paragraflar arasındaki uyum vb. konuları içermektedir.

İnsan aklındaki fikirleri ya da yüreğinde hissettiklerini başkalarına iletmek amacıyla bazen sözlerini yazıya dökmek ister. Bunun için en uygun yollardan biri de kompozisyon yazmaktır. Bu düşünceleri yazıya aktarırken ise bir uyum içerisinde aktarmak gerekir. Her düşüncede mutlaka bir sıralama vardır. Bu nedenle kompozisyonlar da belirli bir düzende ve anlatılanlar bir bütün oluşturacak şekilde kaleme alınmalıdır.

İyi bir kompozisyonun etkili bir girişi olması gerekir. Giriş bölümünde konu ile ilgili genel bir düşünce söylenir. Konuya dikkat çekilmeye çalışılır. Ardından gelişme bölümü gelir. Burada anlatılmak istenenler açılarak gerekirse örneklerle anlatım canlandırılır. Sonuç bölümünde ise asıl söylenmek istenen bir cümle ile özetlenir. Kompozisyonun en vurucu bölümü burası olmalıdır. Ayrıca etkili bir kompozisyonun konu ile ilgili güzel bir başlığının da olması gerekir.

Kompozisyon nedir

Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma, düzenleme işi, ögelerin bir araya getirilme biçimi.

Kompozisyon TDK anlamı nedir

1. Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işi.
2. Öğrencilere duygu ve düşüncelerini etkili ve düzgün bir biçimde anlatmaları için yaptırılan yazılı veya sözlü çalışma, tahrir, kitabet.

Kompozisyon nasıl yazılır

Başarılı bir kompozisyon yazmak herkesin istediği bir özelliktir. Ancak bazı öğrenciler ne kadar isteseler de iyi kompozisyon yazamadıklarından yakınırlar. Peki etkili bir kompozisyon yazabilmek için nelere dikkat etmek gerekir?

Başarılı kompozisyon yazabilmenin ilk kuralı dilin kurallarına hakim olmak, Türkçeyi iyi bir şekilde konuşabilmektir. Bunu başarabilmenin en kolay yolu ise kitap okumaktır. Günlük hayatımızda ne kadar fazla kitap okur, kitaplarla ne kadar çok zaman geçirirsek Dili kullanma becerimiz o ölçüde gelişir.

Her dilin kendine göre kuralları, bir kelime ve cümle yapısı vardır. Bu yapıyı bozmak ya da bilmemek dilin etkili bir şekilde kullanılamamasına sebep olur. Bozuk bir Türkçe ile yazılan bir kompozisyon da başarılı olmaktan çok uzaktır. Bu sebeple dilin kuralları iyi öğrenmek gerekir.

Günlük hayatımızda konuşurken en çok sorun yaşadığımız durum anlatım bozukluklarıdır. Gereksiz sözcük kullanımı, çelişen ifadeler, anlam belirsizliği gibi okunan metnin anlaşılmasını güçleştirecek anlatım bozuklukları başarılı bir kompozisyonun önündeki engellerdir. Bu sebeple yazdığımız yazılarda anlatım bozukluğu yapmamak yazdığımız yazının etkililiğini artırır.

Hemen hemen her edebi metin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş bölümünde söylenen konu, gelişme bölümünde örnekler ve ayrıntılarla zenginleştirilir. Sonuç bölümünde ise metnin ana düşüncesi verilerek anlatılanlar bir sonuca bağlanır. Yazımızın belli bir düzen içinde gitmesi için giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine dikkat etmek gerekir.

Son olarak dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri de başlıktır. Mümkünse kompozisyona etkili bir başlık konarak okuyucunun dikkati çekilmelidir. En güzel iyi kompozisyon nasıl yazılır kısaca anlattık.

291
225
52
45
49
54
362
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.