Küplere binmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi nedir

Küplere binmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi nedir
Küplere binmek deyiminin anlamı, bir kişinin kızması, öfkelenmesi durumunda kullanılan küplere binmek deyimi Türk masallarında yer alan kocakarı karakterinin bu hareketinden kaynaklanmaktadır.

Küplere binmek deyiminin anlamı:

Çok öfkelenmek, çok kızmak, ateş püskürmek.

Küplere binmek deyiminin hikâyesi:

Günlük işlerimizi sakin sakin yapmalıyız. İş yaparken kızmak öfkelenmek insanın iş yapma gücünü, dolaysıyla üretimini azaltır. Kızan ve öfkelenen insan, mantıklı düşünemediği için mantıklı iş de yapamaz. “Öfke baldan tatlı olsa da” faydası yoktur. Aksine öfkelenen herkese büyük zararları dokunur.

Hikâyeye göre, padişahın kızına âşık olanlar, muratlarına erebilmek için dev anası bir kadının bahçesindeki elmayı çalmak zorundaymış. Pek çok âşık, bu dev kadının bahçesindeki sihirli elmayı çalamazlarmış. Herkes yakalanırmış.

Küçük bir kardeş, kurtardığı bir balığın verdiği akılla sihirli elmayı almayı başarmış. Deva anası, uykusundan uyandıktan sonra sihirli elmanın çalındığını görünce öfkesinden kudurmuş. Sihirli küpüne binerek birkaç günlük yolu kısa zamanda alıp sihirli elmayı çalan gence ulaşmış. Genci tam yakalayacağı sırada, iki sihirli kılı birbirine sürttürerek devin küpünün kırılmasına ve ölmesine sebep olmuş.

Öfke baldan tatlıymış,
Bu balı sakın tatma.
Küplere binmek bela
Bu belaya bulaşma.

2245
2144
5292
908
1034
1350
5631
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
14 Yorum