LGS’ye 996 bin başvuru yapıldı

LGS’ye 996 bin başvuru yapıldı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sınavla kayıt alacak liselere giriş için ortaokul 8’inci sınıfta okuyan 996 bin öğrencinin başvuru yaptığını açıkladı.

YÜZDE 10’U NASIL DOLDURDUNUZ?’

TEOG kaldırılınca sorulan en çok sorulan şuydu: “Hakkari’deki çocuğa fırsat eşitliği sağlayacak mısınız, Kabataş Lisesi’ne girebilecek mi, fen lisesine girebilecek mi, bunların önünü kapatmış olmuyor musunuz?” Soru buydu. Hakkari’deki kardeşim, öğrencim, sınavla alan okullar, özel proje uygulayan okullara da pekala girebilme imkanı tanıyacağız. Bu okullar arasında yüzde 10 gibi bir kontenjan oluşturuyoruz. 120 bin öğrencimizi sınavla alan okullara yönlendirelim diye. Yüzde 10’u nasıl doldurdunuz? Velilerin tercihi dikkate alındı. Geçmiş TEOG verileri de dikkate alındı. Bizde üç genel müdürlük var. Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Ortaöğretim Genel Müdürlüğü.

Fen ve sosyal bilimler liseleri ile proje okulları Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı. Yüzde 10’un içindeki okulları oluşturduk, belirledik, duyurusunu da yaptık.

TEOG KESİNLİKLE KALKTI

TEOG kalktı mı? Kesinlikle kalktı. TEOG’da herkesin sınava girmesi zorunluydu. Burası eviniz, yanında okul var, pencereden bakıp görüyorsunuz ancak evladınızı gönderemiyorsunuz. Çünkü her okulu sınavla girilen okullar haline getirmişsiniz. Bunun doğru olmadığını, her çocukta ilave kaygıya yol açtığını, sınav sonuçlarına göre yerleştirmenin servis sayısını artırdığını, öğrencilerin 25-30 kilometre uzağa gitmek zorunda olduğunu, bunun kaliteyi düşürdüğünü gördük. 10’uncu Kalkınma Planını’nda hedefler konulmuştu, “her çocuğun kendi muhitinde eğitim alması sağlanacaktır” deniyordu. Bizim yaptığımız iş de bu. Bunu gerçekleştiriyoruz.

Bu yıl yüzde 10’u hariç evlatlarımızı kendi muhitinde eğitim vereceğiz.

449 MESLEK LİSESİNDE HEDEF NİTELİKLİ MÜHENDİS YETİŞTİRMEK

Mesleki eğitimde kalite konusunda hala kafalarda soru işaretleri var. Ulusal ajansa sunulan projelerin yüzde 80’inden fazlası meslek liseleri tarafından yapılmıştır. Anadolu mesleki ve teknik liselerimiz var. Anadolu meslek programı uygulayanlar ve Anadolu teknik programı uygulayanlar var. 449 okulda nitelikli mühendis yetiştirme hedefiyle yola çıkıyoruz, fen lisesi programı uygulayacağız. Yazları bu öğrenciler staj yapacaklar. Meslek liselerini bitirenlere teknisyen unvanı da veriyoruz.

KİMSE TERCİH ETMEDİĞİ OKULA GİTMEYECEK

Diyelim ki aynı apartmanda oturan iki öğrenci evinin yakınındaki bir okulu tercih etti öğrenci ve kontenjan yeterli değil. Bu durumda ne olacak? Ortaokul başarı puanına bakılacak, okula devamsızlığına bakılacak, yaşı küçük olana bakılacak vs. Ortaokulda hangi okulda okuduğunu da çıkaracağız. Çünkü o da bir kriter. Ama hiç kimse tercih etmediği okula gitmeyecek, kimse haksızlığa uğramayacak. Aşama aşama açıkladık. Sınavla öğrenci alan okulları açıkladık. Eğitim bölgelerini de haziran ayında açıklayacağız.

KILAVUZ HAZİRANDA AÇIKLANACAK

Kılavuz haziranda açıklanacak. Velilerin merak ettiği, merkezi sınav yerleştirmesinde kaç tercih hakkı olacak? Her öğrencimize farklı türlerden beş okul seçebilme imkanı tanıyacağız. Hiçbir öğrencimizi tercih etmediği okula kaydetmeyeceğiz. Her öğrenicimiz isterse fen, sosyal ve proje uygulayan Anadolu liselerinden seçimde bulunacak veya teknik veya proje uygulayan tematik liseleri seçebilecek ya da imam hatip liselerini seçebilecekler. Beş tercih sunacağız. Pansiyonda kalmak isteyenler için ayrı bir tercih ekranı oluşacak. İkisinin de duyurusun aynı anda yapacağız.

SINAVSIZ YERLEŞMEDE İKAMET SÜRESİ OLACAK MI?

Sınavsız yerleştirme kılavuzu haziran ayında yayınlanacak, arkadaşlar üzerinde çalışıyor. Öğrencilerimizi rahatsız edecek hiçbir kriteri koymayacağız.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum