Oktay Usta Aşure Tarifi ve Gerekli Malzemeler

Oktay Usta Aşure Tarifi ve Gerekli Malzemeler
Muharrem ayı geldi, sizler için derledik aşure nasıl yapılır, Oktay Usta Aşure tarifi ve aşure için gerekli malzemeler bu sayfada …

Aşure ayının içinde bulunmamız münasabetiyle bugün yazımızda Türk ustalarının en başarılı isimlerinden biri olan Oktay Ustanın aşure tarifini paylaşacağız. Oktay usta, Samanyolu televizyonlarında izleyicilerine çok lezzetli tarifler sunan bir ustadır. Aşure tarifimizde Oktay ustanın özel tarifidir. İşte bu aşurenin yapılışı;

Oktay Ustanın Aşure Tarifi

Gerekli Malzemeler:

500 Gr. Buğday
1 Kase Haşlanmış Nohut
1 Kase Haşlanmış Fasulye
1 Kase Kuru Üzüm
1 Çay B. Pirinç
2 Su B. Süt
2 Elma
1 Portakal
1 Kg Toz Şeker
200 Gr. Kuru Kayısı
200 Gr. Kuru İncir
Gül Suyu
Su

Süslemek İçin:
Fındık
Ceviz
Kuş Üzüm
Dolmalık Fıstık
Nar
Tarçın
Kuru İncir

 

Yapılışı: Buğday, fasulye ve nohut gibi bakliyatları geceden suda bırakıyoruz. Fakat nohutta şuna dikkat edilmelidir ki ; nohutun suyu sıcak olmalı ve içine bir miktar tuz atılmalıdır. Geceden suda beklettiğimiz buğdayı güzelce yıkamalı ve siyah suyundan arındırmalıyız. Ardından buğdayları büyükçe bir tencereye alıp üzerini aşacak kadar su koyup hepsini birlikte kaynatmalıyız.

Bir taşım kaynadıktan sonra tencerenin altı söndürülür. Tenceredekiler 10-15 dakika kadar dinlendirilir ve yine altı yakılır kaynatılır. Ara ara suyuna bakıp suyu azaldıysa takviye yapılır.  Daha sonra süt dökülür ve devamlı karıştırılır. Bir taraftanda pirinç eklenir. Bu malzemeninde girmesi ile bir miktar sıcak su daha eklenir. Bunlar bir miktar kaynayınca fasulye ve nohutta tenceredeki yerini alır. Bu aşamalar yapılır iken de karıştırmaya devam edilir.

Üzümleri yıkanır ve tencereye ilave edilir. Malzeme arttıkça suda eklenmelidir. Tencereye atılma sırası küp şeklinde doğranmış ve ayrı tencerede haşlanmış portakallardadır. Elmalarda yine aynı şekilde kür doğranır ve  tencereye atılır.

Tüp bu malzemelerin tencereye girmesinin ardından şeker ve önceden küp doğranmış ve suda beklemiş kayısılar da katılır. İsteğe göre tencereye bir miktar gül suyu eklenir. En son küp doğranmış incirlerde tencereye katılır.

Tencere devamlı karıştırılır. Son olarak bir miktar sıcak su eklenir az aha pişirilir ve aşure hazır olur.

Artık kaselere boşaltılır ve dileyen dilediği gibi incir, kayısı, kuş üzümü, ceviz, file fındık, dolmalık fıstık, yeşil fıstık, tarçın ve nar taneleri gibi şeylerle süsler ve ikram eder.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.