Osmanlı Devletinde tahtta en kısa süre kalan padişah kimdir

Osmanlı Devletinde tahtta en kısa süre kalan padişah kimdir
Osmanlı Devletinde tahtta en kısa süre kalan padişah kimdir sorusunun cevabını vereceğiz.

ATV’nin vazgeçilmez yarışma programı Kim Milyoner Olmak İster? 5 Mayıs Pazar yeni bölümü ile ekranlarda izleyicileri ile buluştu. Kenan İmirzalıoğlu’nun sunumu ile yayınlanan yarışmada yarışmacıya sorulan sorunun cevabı merak konusu oluyor.

Soru : Osmanlı Devletinde tahtta en kısa süre kalan padişah kimdir

A- II. Mustafa
B- III. Selim
C- IV. Mehmed
D- V. Murad

Doğru Cevap: V. Murad

V. Murad; Osmanlı Devleti boyunca en kısa süre tahtta kalmış ve 33. padişah olarak kayıtlara geçen hükümdar V. Murad'dır. Annesi Şevkefza Kadınefendi ve babası Padişah Abdülmecid'dir. 32. Osmanlı Padişahı Abdulaziz'in yeğenidir aynı zamanda 34. Osmanlı Padişahı ll. Abdülhamid'in ağabeyidir. 30 Mayıs 1876 yılında tahta geçmiş ve 93 gün sonunda takvim 31 Ağustos 1876'yı gösterirken akli dengesinin yerinde olmadığı öne sürülerek tahttan indirilmiştir.

lV. Mustafa; 8 Eylül 1779 yılında İstanbul'da doğan Sultan IV. Mustafa'nın annesi Ayşe Sineperver Sultan ve babası l. Abdülhamid'tir. Sultan IV.Mustafa, 28 yaşında iken takvimler 29 Mayıs 1807'yi gösterirken Kabajçı Mustafa İsyanı'nın ardından tahta çıkmış ve Osmanlı Devleti'nin 29. Osmanlı Padişahı olmuştur. 28 Temmuz 1808'de Rusçuk Ayanı Mustafa Paşa IV.Mustafa'nın tahttan indirilmesine sebep olmuştur. Kendisinin ardından Osmanlı'nın 30.Padişahı olan II.Mahmud tarafından, yeniçeriler tarafından tekrar IV.Mustafa'nın tahta geçmesinden endişe duyduğundan boğdurtulmuştur. Sultan IV.Mustafa'nın saltanatı 426 gün sürmüştür.

l. Mustafa; Sultan I.Mustafa, kendisinden bir önceki padişah olan I.Ahmed'in kardeşidir. I.Ahmed tahta çıktığında kardeşi Mustafa'yı öldürtmemiş ancak sarayda kafes hayatına mahkum edilmiştir. I.Mustafa'nın annesi Halime Altunşah Sultan ve babası III.Mehmed'dir. Abisi I.Ahmed'in ölümünün ardından 22 Kasım 1617'de Osmanlı'nın 15. Padişahı olarak tahta çıkmıştır ancak akli dengesinin bozukluğu ve devlet işleri ile ilgilenmemesi sebebiyle 96 gün sonra 26 Şubat 1618'de tahttan indirilmiştir. Yerine Genç Osman tahta çıkartılmış ancak yeniçeriler tarafından tahttan indirilmiş yerine ise tekrardan 20 Mayıs 1622 yılında I.Mustafa yeniçeriler tarafından oturtulmuştur. Ardından yine akıl sağlığının bozukluğu ve askerlerin yanındaki dengesiz hareketleri nedeniyle şeyhülislamın fetvası ile 478 gün sonra 10 Eylül 1623'te tahttan indirilmiştir.

lll. Osman; Sultan lll.Osman, 25. Osmanlı Padişahıdır. Annesi Şehsuvar ve babası ll.Mustafa'dır. Babası ll.Mustafa tahttan indirildiğinde III.Osman henüz 4 yaşındaydı. Bu sebeple şehzade iken İstanbul'a getirilmiş ve 51 yıl boyunca Topkapı Sarayı'nda kapalı tutulmuştur. Ağabeyi I.Mahmud'un ölümün ardından 13 Aralık 1754'te Sultan lll.Osman tahta çıkmıştır. Saltanatının 1052. gününde şirpençe olarak olarak bilinen çıbandan dolayı 30 Ekim 1757'de vefat etmiştir.

Genç Osman; Genç Osman yani ll.Osman, Osmanlı'nın 16. Padişahıdır. Annesi Mahfiruze Hatice Sultan ve babası l.Ahmed'dir. Amcası l.Mustafa'nın akli dengesinin bozukluğu nedeniyle ilk tahttan indirilişinin ardından 26 Şubat 1618'de Genç Osman tahta çıkmıştır. Kardeşleri arasında kendisinden sonra en büyük şehzade olan Şehzade Mehmed'i boğdurtması ve Hac'ca gitme bahanesiyle kendisine yeni ordu kuracağı, Yeniçeri Ocağı'nı kaldıracağı duyulunca halk huzursuzlandı ve bunun yanında Yeniçeriler ayaklanarak Genç Osman'ı 20 Mayıs 1622'de tahttan indirdi. İsyancılar Genç Osman'ı bir ata bindirerek yol boyunca türlü hakaretler ederek çok kötü davranılmış ve Yedikule Zindanları'na ötürülmüş, burada boğularak öldürülmüştür. Osmanlı dönemi boyunca en genç yaşta vefat eden padişah olmuştur. Genç Osman'ın saltanatı 1544 gün sürmüştür.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.