Tam buğday ekmeğinin faydaları neler?

Tam buğday ekmeğinin faydaları neler?
Neredeyse bütün beslenme eksperleri (protein çoğunluklu beslenme ve oldukça az karbonhidrat kullanımı önerenler Tam buğday ekmeğinin faydaları hariç) normal beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmesini tavsiye ediyor.

Gerçi onlarda “illa ekmek yiyecekseniz bari tam buğday ekmeği yiyin” havasındalar ancak tam buğday ekmeği aslında herkezin bildiği beyaz ekmeğe göre daha yararlı, en azından daha düşük zararlı.
Tam buğday ekmeğinin normal ekmeğe göre ilk üstünlüğü daha fazla gıda lifi içermesinden ileri geliyor. 1 dilim beyaz ekmekte 1.4 gram gıda lifi varken bu miktar 1 dilim tam buğday ekmeğinde 2.6 grama kadar çıkıyor. Daha fazla gıda lifinin ilk tesiri bireyin daha düşük ekmek yiyerek daha fazla zaman tok hissetmesini dayanıklıası. Hem de sindirime katkıda bulunarak bağırsak hareketini derli topluyor. Yani beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğine geçerseniz hem daha düşük kalori alırsınız hatta sindirim düzeniniz oran olarak daha iyi çalışır.
Tam Buğday Ekmeği ve Beyaz Ekmek Arasındaki Üretim Farkı Nedir?
Tam buğday ekmeğinin yapım adımında buğdayın tümü tüketilir. Diğer bir ifadeyle ayrıştırılan herhangi bir seksiyonü yoktur. Oysa beyaz ekmek yapımı bu tür değildir. Beyaz ekmek yapımı esnasında buğdayın kepek ve “ruşeym” alanı ayrılır.
Tam buğday 3 kısımdan meydana gelir;
Ruşeym: Buğdayın çekirdek alanına verilen addır. Ağırlık olarak buğdayın yalnızca % 2.5’luk bölümünü oluşturur. Lif bakımından gerektiğince varlıklıdır. Aynı vakitte vitamin ve mineraller bakımından da varlıklıdır.
Kepek: Bu kısım buğdayın en dış alanıdır. Buğdayın kabuğu olarak tanınan kepek, buğdayın % 15’ini oluşturur. Lif bakımından buğdayın en varlıklı seksiyonüdür.
Endosperm: Buğdayın büyük seksiyonuna verilen addır. Ortalama bir buğdayın % 80’lik bölümünü oluşturur. Genellikle nişasta tarafından varlıklıdır.
Sindirim Sistemi: Tam buğday unundan hazırlanmış ekmek lif açısından dağerlendirildiğinde beyaz ekmeğe göre çok daha çok lif konusuna sahiptir. Lifli besinler sıhhatli beslenme uygulamalarında ciddi bir yer tutar. Lifli besinlerin en dikkat çekici özelliği bağırsak dinamikliğini dayanıklıasıyla eş güdümlü kabızlığı engellemesidir. Tuvalet meselesi yaşam sürdüren insanların bol bol lifli besinler tüketmesi ve beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yemesinin ehemmiyeti buradan sebeplenmektedir . Çünkü beyaz ekmek hazırlanırken buğdayın kepeği ve ruşeymi ayrılarak beyaz ekmekten menfaatilır. Oysa buğdaydaki lif deposu kepeğinde ve ruşeym evresindedir. Bu sebeple de beyaz ekmek tam buğday ekmeğine göre çok daha düşük lif içerir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.