Yapay zeka üniversite ders müfredatlarına giriyor

Yapay zeka üniversite ders müfredatlarına giriyor
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Bu protokol sayesinde BTK Akademi tarafından verilen derslerin üniversitelerimizin müfredatlarına dâhil edilmesini ve bu derslerin kredilendirilmesini planlamaktayız.

BTK Akademi dersleri öğrenciler tarafından çevrimiçi veya çevrimdışı olarak takip edilecek, sınavlar ise üniversitelerimizde yüz yüze şekilde gerçekleştirilecektir. Bu, Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk adımı ifade ediyor.”

“Kurulumuz ve BTK arasındaki iş birliğinin ülkemizin stratejik alanlarda ihtiyaç duyduğu nitelikli beşerî sermayenin yetişmesinde ve üniversite-sektör iş birliğinin gelişmesinde ciddi katkılar sunacağına inanıyorum”

Yükseköğretim Kurulu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında, yapay zekâ ve dijital teknolojilerle ilgili derslerin üniversite müfredatlarına dahil edilmesine ilişkin BTK Akademi Ders İçeriklerinin Kullanımı Hakkında İş Birliği Protokolü imzalandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın katılımıyla, BTK’da protokol imza töreni ve BTK Akademi Yapay Zekâ Zirvesi’24 düzenlendi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, törende yaptığı konuşmada, dijital teknolojiler alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak ilgili bütün sektörlerde nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulduğuna işaret etti. Bu amaçla son yıllarda lisans seviyesinde “Yapay Zekâ Mühendisliği” ve “Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği” bölümleri ile lisansüstü seviyede farklı programlar açıldığını ifade eden Özvar, gerek görüldüğünde bu sayının artırılacağını kaydetti.

Dijitalleşen dünyada dijital güvenlik konusunun da önem kazandığını vurgulayan Özvar, yeni kurulan 4 siber güvenlik meslek yüksekokulunun bu akademik yılda eğitim öğretime başladığını hatırlattı. Yapay zekânın gerek yükseköğretime etkilerini gerekse ülkenin teknolojik ve ekonomik gelişmesine sağlayabileceği katkıları son derece önemsediklerinin altını çizen Özvar, “Son dönemde bu konu üzerine ciddi bir mesai harcıyoruz.” dedi. Özvar, uzun zamandır Yükseköğretim Kurulu bünyesinde yürütülen teknik çalışmaları artık somut adımlara dönüştürmeye başladıklarını söyledi.

Yapay zekâ başta olmak üzere dijital teknolojilere ilişkin kamu ve özel sektörler dâhil olmak üzere bütün paydaşlarla iş birliklerini geliştirmeye büyük önem verdiklerini ifade eden Özvar, BTK ile imzalanacak iş birliği protokolünün de bu anlamda son derece faydalı neticeler vereceğine inandığını dile getirdi.

Özvar, BTK Akademinin yaklaşık 2 milyon kullanıcısıyla son derece büyük potansiyele sahip olduğunu, yürüttüğü faaliyetler ve derslerle çok geniş bir kesime teknoloji konusunda farkındalık kazandırdığını, gençlere yeni iş ve kariyer fırsatları sunduğunu söyledi.

"Yapay Zekâ Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu” kurduk

Yükseköğretim Kurulu bünyesinde Yapay Zekâ Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu teşkil edildiğini belirten Özvar, şöyle devam etti:

“Bu çalışma grubu, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri gibi konularda ortaya çıkan insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için açılması gereken yeni bölüm ve programların belirlenmesinde önemli bir görev üstlenmiştir. Çalışma grubu tarafından yapılan ilk değerlendirmeler sonucunda bilişim teknolojileri ve yapay zekâ temelli yeni ön lisans ve lisans programı açılmasına karar verilmiştir. İlerleyen tarihlerde başka programların açılması da gündeme gelebilecektir. Bu noktada, her ne kadar bu programların müfredatlarının belirlenmesinde esas sorumluluk üniversitelere ait olsa da tecrübeli öğretim üyesi eksikliği nedeniyle, çalışma grubumuz müfredatlar konusunda da üniversitelere her türlü desteği verecektir."

Bu noktada BTK Akademi tarafından verilen derslerin kredilendirilmesi ve diplomaya dönüşmesi düşüncesinin ortaya çıktığını ve Yükseköğretim Kurulu ile BTK arasında bir iş birliğinin ciddi faydalar sağlayacağının değerlendirildiğini ifade eden Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok değerli öğrenciler, bu protokol sayesinde BTK Akademi tarafından verilen derslerin üniversitelerimizin müfredatlarına dâhil edilmesini ve bu derslerin kredilendirilmesini planlamaktayız. Derslerin üniversitelerimizin ders havuzlarına dâhil edilmesi Kurulumuz bünyesinde oluşturulan ‘Çalışma Grubu’ marifetiyle gerçekleştirilecektir. BTK Akademi dersleri öğrenciler tarafından çevrimiçi veya dışı olarak takip edilecek, sınavlar ise üniversitelerimizde yüz yüze şekilde gerçekleştirilecektir. Bu zannediyorum, Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk adımı ifade ediyor. Bu bakımdan Değerli Abdulkadir Bakanımıza katkılarından dolayı bilhassa teşekkür etmek isterim. Bundan sonraki aşamada, BTK ile Yükseköğretim Kurulu arasında bir ortak çalışma grubunun oluşturulmasıyla yeni derslerin açılması ve müfredat çalışmalarının birlikte gerçekleştirilmesi gibi hususlarda iş birliğinin daha da ilerlemesi mümkün hale gelecektir.”

Yükseköğretim Kurulu ile BTK arasındaki iş birliğinin ülkenin stratejik alanlarda ihtiyaç duyduğu nitelikli beşerî sermayenin yetişmesinde ve üniversite-sektör iş birliğinin gelişmesinde ciddi katkılar sunacağına inandığını vurgulayan Özvar, “Önümüzdeki dönemde iş birliğimizin daha da güçlenmesi yönünde Kurulumuzun sahip olduğu iradeyi teyit etmek isterim.” diye konuştu.

Özvar, destek veren ve emeği geçenlere teşekkür ederek, protokolün hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş ve BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu protokole imza attı.

Törene Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın yanı sıra Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Karaman ve Prof. Dr. Mahmut Ak, akademisyenler ve sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldı. İmza töreninin ardından BTK Akademi Yapay Zekâ Zirvesi gerçekleştirildi.

5
4
4
5
2
3
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.