Yaz geliyor, sınavlar da… Az vakitte nasıl çok çalışılır?

Yaz geliyor, sınavlar da… Az vakitte nasıl çok çalışılır?
Bahar yorgunluğu iyice bastırdı. Bir yandan da sınavlar kapıya dayanıyor. Her şeyi son ana bırakmaksa öğrenciliğin şanından. Hayatınızı kolaylaştıracak bazı önerilere ihtiyacınız var.

Eğer üniversiteliyseniz çalışma programınızı ders programınızla birlikte doğru ayarlamanız gerekiyor. Ama daha da önemlisi kendinizi buna hazırlamalısınız. İşte size 9 tüyo…

1: Saatleri ayarlayalım
Talebeyi uyanık tutan kortizon gibi hormonların en yoğun salgılandığı zaman dilimi sabah 07.30-11.00 arası. Bu saatlerin planlama, düzenleme ve ileriye dönük yapıcı fikir üretimi için en verimli saatler olduğu uzmanların ortak görüşü. Özellikle sayısalcıysanız, bu saatleri iyi değerlendirmek durumundasınız.

2: Her saatte kahve içilmez
Üniversitelinin milli içeceği ayran değil. Elbette kahve. Ama içerken dikkat. Kafein geç vakitte ve çok fazla tüketilirse dikkati toplamaktan çok dağıtıyor.

3: Toplu taşımada ezber
Öğleden sonra 4’le 6 arası zihni canlılığın geri dönüşü yaşanıyor. Yani öğrendiklerimiz kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçiyor. Bu sebeple AA almak istediğiniz dersleri çalışmak için ideal zaman aralığı. Okul çıkışı toplu taşımada ezber yapmak kulağa tuhaf gelse de, hukuk ya da tıp gibi ezber ağırlıklı bölümlerdeyseniz, bu vakitler tam size göre!

4: Gözünüz ders notlarında olsun
Akşam yemeğini yiyip çayları yudumladıktan sonra derhal kitaba sarılmayı tavsiye ediyoruz. Çünkü 19.00’dan sonra zihin günün yorgunluğundan tamamen kurtuluyor. Yemek sindiriliyor, kas ağrıları azalıyor. Beyin yeni bilgilere açık hale geliyor. Üç saatlik bu harikulade aralıkta hayli verimli ders çalışabilirsiniz.

5: ‘Ufuk erken uyu erken uyan’
Okuma fişlerini hepiniz unuttunuz ama unutmamanız gereken bir tane vardı: “Ufuk erken uyu erken uyan!” Bütün bir dönem kitapların kapağını açmamak ayıp değil. Son on gün uykusuz kalmak da talebeliğe dâhil. Lakin geceleri uykusuz kalmayı tercih etmeyin. Neden derseniz, uyku alınmadığında insan zihni yeni bilgilere hazırlanamıyor. Bir sınavı çan eğrisi kontenjanından atlatsak da bir sonraki için ezber yapmak zorlaşıyor. En geç 23:00 da uykuya dalıp, güneşin doğuşuyla masa başına geçmek verimi yüzde otuz artırıyormuş.

6: Görsel hafızam mı iyi işitsel hafızam mı?
“Görsel hafızam mı işitsel hafızam mı iyi?” türü sorulara ivedilikle cevap vermek gerek. Böylece başkalarını örnek almak yerine kendi bilgi ve becerimize göre hareket edebiliriz. Özellikle zihnin berrak olduğu vakitlerde (bkz. 3 ve 4. maddeler) görsel hafızanızı yüksek verimde kullanabilirsiniz.

7: Kendinizi ödüllendirin
Kısa çalışma süresi içinde kendinize küçük hedefler koyun ve hedeflere ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin.

8: Beslenme alışkanlıklarınızı bozmayın
Kısa sürede daha çok çalışayım diye beslenme alışkanlıklarınızı bozmak, fizyolojinizin de bozulmasına yol açabilir. Sınavlar esnasında hiç beklemediğiniz yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Evet, sınavda bayılmak da buna dâhil!

9: Yardım almaktan çekinmeyin
Birlikte çalışmak, yalnız çalışmaktan her zaman daha iyidir. Sınıfın hırslı gençlerine aldırmayın ve küçük de olsa çalışma grupları kurun. Konuları paylaşın ve birbirinize anlatın. Ama ne olur, ne olmaz siz gene de bütün konuları bir gözden geçirin!

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.