Dr. Abdulrezzak ÇİL

Dr. Abdulrezzak ÇİL

YGS'ye Az Kaldı Diye Hayat Tarzınızı Değiştirmeyin!

YGS'ye Az Kaldı Diye Hayat Tarzınızı Değiştirmeyin!

Uzmanlar, üniversite adaylarına sınav yaklaştıkça zihni yoracak faaliyetlerden kaçınılmasını önererek, özellikle son gün ders çalışmayın çünkü panik yaşamanıza neden olabilir diyor.

Sorunsuz bir geleceğin peşinden koşan öğrencilerin hayatlarına büyük bir oranda yön veren YGS’ye sayılı günler kaldı. Yıl içerisinde dershane ve okuldaki yoğun ders programları, testler ve denemelerle boğuşan öğrenciler, sınav günü yaklaştıkça heyecan, stres ve kaygı gibi problemlerle karşılaşıyor. Bu duyguların yaşanmasında, son günlerin iyi planlanamaması ve davranış biçimlerindeki gereksiz değişiklikler etkili oluyor. Uzmanlar, sınava hazırlanırken haftalık, günlük hatta saatlik programlarla hayatlarını şekillendiren öğrencilerin YGS'ye az bir süre kala hayat tarzlarında kesinlikle değişikliğe gitmemelerini öneriyor.

Uzmanlar, birçok öğrencinin YGS'nin yaklaşmasıyla yaşam biçimlerini değiştirme hatasına düştüğünü belirterek, “Sınava bir hafta kala bedensel aheng bozulmamalı. Sınav saati göz önünde tutularak aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösterilmeli. Öğrenci, yemek düzenini aynı şekilde devam ettirmeli.” tavsiyesinde bulunuyor. Üniversite adaylarının sınava psikolojik yönden hazır olmalarının önemini vurgulayan uzmanlar, “YGS'den bir gün önce sınav konusunda konuşmamaya özen gösterin. Sevdiğiniz, sizi rahatlatacak insanlarla bir arada olmaya gayret edin. Sınav yaklaştıkça zihni yoracak faaliyetlerden kaçınılması gerektiğini de kaydederek, özellikle son gün ders çalışmayın. Hem yorulur hem de bazı bilgileri unuttuğunuzu fark edip panik yaşayabilirsiniz.” diyorlar. Sınav anında yaşanan stres ve yorgunluktan kurtulmanın yollarını şöyle anlatıyorlar: “Çok stresliyseniz sınavdan önce elinizi, yüzünüzü yıkayın. Nefes egzersizi yaparak stresin bedende meydana getirdiği olumsuzlukları ortadan kaldırın. Gözünüzün yorulduğunda iki elinizin avucunu birbirine sürterek ısıtın, daha sonra avuçlarınızı gözünüze dokundurarak, 30-40 saniye öylece tutun. Böylece gözünüze kısa süreli de olsa masaj yapmış olursunuz.”

Uzmanlar, sınavı yetiştirememe ihtimalini ortadan kaldırmak için de şunları tavsiye ediyor: Sınava, size en çok puan getirecek alandan başlayın. Sınavda yeni sistemler denemeye kalkmayın. Takıldığınız sorulara inatlaşarak fazla zaman harcamayın. Bu tip soruların yanına işaret koyun ve vaktiniz kalırsa tekrar çözmeye çalışın. Cevapları kodlamak için sakın sınav sonunu beklemeyin. Cevap seçeneklerini, forma işaretlerken her sorunun ardından değil, 5 ya da 10 soruluk aralıklarla veya 1-2 sayfada bir kodlama yapmanız hem zaman kaybını önler, hem de dikkatinizin dağılmasını engeller. Kodlamada kaydırmamaya da dikkat edin.

Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dileriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Dr. Abdulrezzak ÇİL Arşivi