Yumurta fiyatlarındaki ucuzluğun sebebi belli oldu

Yumurta fiyatlarındaki ucuzluğun sebebi belli oldu
Geçtiğimiz yıl 15 liradan satılan 30’lu yumurta kolisi, 4.5 liraya kadar düştü. Kuzey Irak’a ihracatın azalmasından sonra, havaların ısınmasıyla iç pazar satışlarının da düşmesi, yumurta üreticilerini zor durumda bıraktı.

Yumurta koli fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 100 zamlanarak 15 liraya kadar yükselmişti. Bu durum yumurta üreticilerine ‘Altın yumurtlayan tavuk' dönemi yaşatsa da bu süreç çok uzun sürmedi. Kuzey Irak'a ihracatın durdurulması ile birlikte fiyatlar birden yarı yarıya düştü. Tüketici açısından da ulaşılabilir fiyatlara inen yumurtaya, havaların sıcak gitmesinden dolayı iç pazardan da talep gelmedi. Yumurtayı daha fazla elinde tutamayan perakendeciler 30'lu yumurta kolisini 4.5 liradan satışa çıkardı.

İRAN RAKİP OLDU

İhracatın açık olduğu dönemde haftada 350 tır yumurtayı Kuzey Irak'a sattıklarını anlatan yumurta ihracatçısı Hasan Kılıçarslan, şimdi Kuzey Irak'ın, Türkiye yerine İran'dan yumurta aldığını açıkladı. Kılıçarslan, “İran yumurta konusunda artık büyük bir rakibimiz. İran devleti ihracatçısına büyük destek veriyor. Bizde hammadde çok pahalı bu yüzden, İran'la rekabet edemiyoruz” dedi.

13 KURUŞA SATIYOR

Yakında okulların kapanacağına dikkat çeken yumurta üreticisi Veli Uçar, “Havalar ısındıkça yumurtaya talep düşüyor. Bir yumurtayı üretmek bize ortalama 20 kuruşa mal oluyor ama 13 kuruşa satıyoruz. Çok büyük zararlarımız var.Üstelik yakında okullar da kapanacak. Bizleri zor günler bekliyor” diye konuştu.

6 AYDA YÜZDE 51 DÜŞTÜ

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) fiyatlarına göre, geçtiğimiz yıl Ekim ayında duble yumurtanın tanesi 27 kuruşa satılırken bugün aynı yumurta yüzde 51 düşüşle 13 kuruşa satılıyor. Yine aynı dönem içinde eski ana yumurtanın tanesi 26 kuruştan satışa çıkarken, bugün yüzde 53 düşüşle 12 kuruşa satılıyor. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayına göre ise duble yumurtanın tanesinde yüzde 35'lik bir düşüş söz konusu.  

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.