Zayıflatan ve tok tutan 8 baharat

Zayıflatan ve tok tutan 8 baharat
Yemeklerimize tat vermesi için kullandığımız baharatlar, zayıflamamıza ve daha uzun süre tokluk hissetmemize de yardımcı oluyor.

Dr Ayça Kaya Pudra.com okurları için zayıflatan ve tok tutan 8 baharatı yazdı.

Eski çağlarda buzdolabı olmadığı için yiyecekler çabuk bozuluyordu. Bozulan yiyeceklerin tadını gizlemek için bolca baharat kullanılıyordu. Günümüzde ise baharatlar daha çok yiyeceklerin lezzetini artırmak için tercih ediliyor. Dünyada en çok baharat kullanan ülke Hindistan, Türkiye'deyse Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde baharat kullanımı çok yaygın.

Baharatlar her ne kadar yiyeceklerin lezzetini artırmak veya yiyecekler üzerinde mikrop oluşumunu önlemek için kullanılsa da son yıllarda bazı araştırmalar zayıflamaya ve tok tutmaya yardımcı olduklarını gösterdi. Ülkemizde çok kullanılan bazı baharatların kilo vermeye yardımcı olduğu ortaya çıktı. İşte diyet yapanların yemeklerinden eksik etmemesi gereken 8 baharat...

Kimyon

Kimyon deyince bir çoğumuzun aklına kurubaklagiller gelir. Aslında haksız da sayılmayız çünkü kimyon kurubaklagillerin sindirimi sırasında ortaya çıkan gazları yok etmek için birebir. Her tür kurubaklagil yemeğine çok yakışır. Tane kimyon, ısırgan ve anason birlikte demlenip çay olarak içildiğinde emziren annelerin hem süt salgılamasını arttırıyor hem de bebekte gaz oluşumunu önlüyor, ayrıca bebeğin daha rahat uyumasını sağlıyor.

[PAGE]

Kırmızı Biber

Kırmızı biberin içindeki kapsaisin isimli maddenin, metabolizmayı hızlandırdığıı ve kilo vermeyi kolaylaştırdığı biliniyor. Ayrıca kırmızı biberin boşaltım sistemine iyi geldiği ve bağırsak hareketlerini de hızlandırarak kabızlığa karşı iyi bir çözüm olduğu düşünülüyor, ancak aktif hemoroid sorunu olanların dikkatli olmasında fayda var.

[PAGE]

Tarçın

Tatlıların baş tacı olan tarçın aynı zamanda vücudun şeker ihtiyacını azaltıyor. Özellikle şeker hastaları veya insülin direnci olanlar meyvelerin üzerine bir tatlı kaşığı eklendiğinde, metabolizmalarına olumlu etki yapıyor. Çubuk tarçın, ağız kokusuna birebir olan karanfille birlikte kaynatılıp içildiğinde şeker isteğini köreltiyor.

[PAGE]

Kekik

Çok güzel kokusu olan, et yemeklerinin vazgeçilmezi kekik için pek çok şey söylenebilir. Mideyi rahatlatıyor, gaz oluşumunu önlüyor. Özellikle kan kolesterolünü düşürücü etkisi bulunuyor. Ege bölgesinde daha çok yapılan kekik suyu, yemeklerden sonra bir kahve fincanı tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırıyor ve kan yağlarını azaltıyor.

[PAGE]

Karanfil

Karanfili sade olarak çiğnemek ağız mukozasındaki yaraları iyileştirir ve ağız sağlığına katkıda bulunur. Ayrıca vücudun şeker ihtiyacını azaltır.

[PAGE]

Zerdeçal

Zerdeçal, ağız içindeki sinir resöptörlerini etkileyerek metabolizmayı hızlandırmanın yanı sıra iştahı keser ve tatlı ihtiyacını azaltır. Bağırsak çalışmalarını hızlandırarak sindirim sitemini düzenler. Kilo kontrolünde güvenle tüketilebilir.

[PAGE]

Zencefil

Zencefilin faydaları saymakla bitmez. Soğuk algınlığına iyi gelir, balgam söktürür, bulantı giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizma ağrılarına iyi gelir ve eklem ağrılarını azaltır. Kanı incelttiği, hazım sistemini sakinleştirdiği, kolesterolü azalttığı ve yangısal süreçleri baskılayarak ömrü uzattığına inanılan zencefil, acımtrak tadının aksine en eski mide ve barsak dostu bitkilerden.

[PAGE]

Karabiber

Karabiber uzun yıllardır ülkemizde çok tüketilen baharatların başında gelir. Karabiberin grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücut direncini arttırdığı biliniyor. Özellikle çorbaların içine bolca eklendiğinde vücutta rahatlama etkisi gösteriyor. Nane ile birlikte çay olarak içildiğinde boğazdaki lokal mikroplara tesir ediyor ve boğaz ağrısına gargara etkisi yapıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.