10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 90 Cevapları

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Felsefe Kitabı Sayfa 90 Uygulayalım Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Uygulayalım

Aşağıdaki metni ve filozofların sözlerini okuyup soruları cevaplayınız.

Bir fıçı içinde yaşadığı söylenen Diogenes, Kynik Okulunun düşüncelerini en uç noktada uygulayan bir filozoftur. Ona göre bilgi yalnızca insanın erdemli olmasına yardımcı olduğu için değerlidir. Bunun dışında teorik bilginin hiçbir önemi yoktur. Mutlu ve iyi bir yaşam için besin ve barınma gibi temel gereksinimlerin karşılanması yeterlidir. Bunun dışında kalan şeyler ve toplumun bağlayıcı kuralları erdemli yaşamayı engelleyen şeylerdir.

Filozofumuz Diyor ki
İyi yaşamak için erdemin bilgisi gerekir. Sokrates

Filozofumuz Diyor ki
Mutlu yaşam için temel erdem adalettir. Platon

Filozofumuz Diyor ki
“Mutluluğunuz düşüncelerinize bağlıdır.” Marcus Aurelius

Filozofumuz Diyor ki
Doğru yaşam için ayrı bir önemi ve işlevi olan tam erdem niteliğindeki bilgelik, felsefe
yoluyla kazanılan bir erdemdir. R. Descartes

Sorular

1. Filozofların iyi ve doğru yaşamak için önerdikleri şey nedir?
Cevap
: Filozoflar, iyi ve doğru yaşamak için farklı şeyler önermişlerdir. Örneğin, bazı filozoflar, mutluluğu veya mutlu olma potansiyelini maksimize etmeyi iyi ve doğru yaşamın amacı olarak görmüşlerdir. Diğer filozoflar ise, ahlaki değerlere uygun bir yaşam sürdürmeyi veya insanlar arasındaki adaleti sağlamayı iyi ve doğru yaşamın amacı olarak görmüşlerdir. Bu gibi öneriler, filozofların kendi görüşlerine, inançlarına, değerlerine ve düşüncelerine göre değişebilir.

2. Herkes için aynı geçerliliği bulunan bir erdem tanımı yapılabilir mi?
Cevap
: Herkes için aynı geçerliliği bulunan bir erdem tanımı yapılması mümkün olmayabilir. Bu, çünkü insanların değerleri, inançları, gelenekleri, kültürleri ve diğer öğeleri farklı olabilir ve bu öğeler, erdemleri tanımlarken de etkili olabilir. Örneğin, bir toplumda bir erdem olarak görülen bir davranış, başka bir toplumda erdem olarak görülemeyebilir. Bunun yerine, bu toplumda başka bir davranışın (örneğin, saygı ve sevgi gösterme) erdem olarak görülebileceği söylenebilir.

3. Düşünürlerin aynı konuda farklı açıklamalarda bulunmaları felsefenin hangi özelliği ile ilgilidir?
Cevap
: Düşünürlerin aynı konuda farklı açıklamalarda bulunmaları, felsefenin özellikle yöntemine ve metodolojisine ilişkin bir özelliktir. Felsefe, bir konuyu açıklarken veya açıklamaya çalışırken, aklını kullanarak, mantıklı düşüncelerle ve argümanlarla desteklenen yöntemleri kullanmayı amaçlar. Bunun yerine, felsefe, bir konu hakkında çeşitli açıklamalar yapılabilen, açık uçlu ve sorgulayan bir disiplindir. Bu nedenle, farklı düşünürler, aynı konu hakkında farklı açıklamalar yapabilirler ve bu açıklamaların hepsi de felsefenin yöntemlerine ve metodolojisine uygun olarak ortaya konabilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri