2021 LGS tercih ve yerleştirme analizleri

Merkezi sınava katılan öğrencilerin 358.187’si sınavla öğrenci kabul edenokullara yönelik tercih yapmıştır. Tercih yapan öğrencilerin 168.924’ü sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir.

Böylece sınavla öğrenci alan kurumların doluluk oranı %95,22’ye ulaşmıştır. Doluluk oranları sınavla öğrenci alan lise türlerine göre incelendiğinde ise Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu Lisesi kontenjanlarının tamamen dolduğu görülmektedir. Sınavla öğrenci alan Anadolu İmam Hatip Lisesi kontenjanlarının da neredeyse tamamının dolduğu (%98,27) belirlenmiştir. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kontenjanın doluluk oranı %77’dir. Bu sonuç, sınavla öğrenci alan okullardaki yüksek doluluğun tüm okul türlerinde birlikte gerçekleştiğini göstermesi açısından önemlidir. 2019 ve 2020 yıllarındaki doluluk oranları ile büyük ölçüde benzer olduğu düşünüldüğünde 2021 yılında da sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının ilk yerleştirmede sonundaki doluluk oranlarının oldukça yüksek olduğu ifade edilebilir.

Ortaöğretime geçişte sınavla öğrenci alan okullar için öğrencilere on tercih hakkı sunulmaktadır. Tercih hakkı beşten ona çıkarılarak öğrencilere tercihlerini çeşitlendirme imkânı sunulmuş ve öğrencilerin %30,5’i bu imkânı kullanarak beşten fazla tercih yapmıştır. Öğrencilerin okul türlerine yönelik tercih oranları tercih sıralarına göre incelenmiş ve Anadolu Liseleri ile Fen Liselerinin tercihlerde ağırlık kazandığı belirlenmiştir. Anadolu İmam Hatip Liseleri ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin yakın oranlarda tercih edildiği görülmüştür.

OKUL TÜRÜNE GÖRE MERKEZI SINAV PUANINA GÖRE YERLEŞEN ÖĞRENCI SAYISI

Öğrencilerin büyük bir kısmının yerel yerleştirme ile ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesi bu türdeki yerleştirme sonuçlarının ayrıntılı şekilde incelenmesini önemli kılmaktadır. Yerel yerleştirmede öğrenciler beş tercih yapabilmekte, üçten fazla tercih yapmaları durumunda ikinci bir okul türüne yönelik tercih yapmaları gerekmektedir. Bu bağlamda, yerel olarak yerleşen öğrencilerin ilk üç tercihlerine yerleşme oranları ayrıca incelenmiştir. Sonuçlar, yerel olarak yerleşen öğrencilerin %92’sinin ilk üç tercihinden birindeki ortaöğretim kurumuna yerleştiğini göstermektedir. 2020 yılında bu oranın %91,60 olması, il ve ilçe düzeyinde yapılan iyileştirmelerin yerleştirme oranlarına yansıdığını göstermektedir. Lise türlerine göre yapılan analizler, ilk üç tercihinde yerleşme oranlarının Anadolu Liselerinde %98,9, Anadolu İmam Hatip Liselerinde %87,9 ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde ise %82,5 olduğunu göstermiştir. 2020 yılında bu oranların Anadolu Liselerinde %98,72, Anadolu İmam Hatip Liselerinde %87,26 ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde ise %82 olduğu dikkate alındığında tüm okul türlerinde oranların arttığı görülmektedir. Bu sonuçlar, 2021 yılında yerel yerleştirmede öğrencilerin daha öncelikli tercihlerine yerleşme oranlarının arttığını göstermesi dolayısıyla önemlidir.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz Tıklayınız

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

MEB Haberleri