Osmanlı döneminde böcekbaşı olarak adlandırılan kişinin görevi hangisidir

Osmanlı döneminde böcekbaşı olarak adlandırılan kişinin görevi hangisidir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Osmanlı döneminde böcekbaşı olarak adlandırılan kişinin görevi hangisidir 

A- İtfaiyeci

B- Zabıta

C- Taşımacı

D- Seyis

Doğru Cevap: Zabıta

Böcekbaşı, Osmanlı Devleti'nde özellikle son asırlarda asayişi sağlamakla yükümlü gizli zabıta görevlilerden biri.

Böcekbaşı tabiri İstanbul ağzına ve özellikle yeniçeri argosuna ait bir keli­medir. Böcekbaşı daha ziyade hırsızlıkları önlemek ve hırsızları yakalamakla görevliydi. Emri altında çalışanlar ara­sında erkek ve kadın memurlar bulu­nurdu. Ayrıca suçluları yakalamada muhbir olarak kullanılan tövbekar hırsız ve yankesici gibi sabıkalılara da böcek de­nilirdi. Fakat asıl gizli istihbarat işleriyle salma çuhadar denilen memurlar meş­gul olurdu. Böcekbaşı ya­kaladığı sanıkları suçunun türüne göre Ağakapısı'na, ihtisab nazırlığına veya Ba­ba Cafer Zindanı'na gönderir, suçu sa­bit olanları çeşitli şekillerde cezalandı­rırdı. Bu cezalar dayak, hapis veya ku­lak kesme şeklinde olabildiği gibi suçun tekrarlanması halinde idama kadar va­rabilirdi. Halk arasında kullanılan "eski kulağı kesiklerden" tabirinin kaynağı bu kulak kesme cezası olmalıdır.

Böcekbaşı kıyafet olarak başına siyah kuzu derisinden üzeri yeşil kalpak, sır­tına dar yenli uzun cepken, mavi şaivar ve kırmızı çizme giyerdi.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yarışma Soruları Cevapları Haberleri