Barkodla satışı yapılan ilk ürün nedir

Barkodla satışı yapılan ilk ürün nedir
1974'de, ABD’de Ohio’daki süpermarkette, saat 08:01'de kasadan geçirilerek dünyada barkodla satışı yapılan ilk ürün nedirsorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : 1974'de, ABD’de Ohio’daki süpermarkette, saat 08:01'de kasadan geçirilerek dünyada barkodla satışı yapılan ilk ürün nedir

A- Kahve
B- Kibrit
C- Sakız
D- Patlamış Mısır

Doğru Cevap: Sakız

Barkodun Tarihçesi

1940’ın sonlarında bir üniversite öğrencisi olan Bernard Silver (ABD), öğrenim gördüğü okula gelen bir market zinciri sahibinin, kasadaki bütün ürün bilgilerini otomatik olarak kaydeden bir sistem yapılmasını istediğini, ama üniversitenin konuyla pek ilgilenmediğini gördü. Bu olay Silver’ın ilgisini çekti ve arkadaşı Norman Woodland’a bundan bahsetti. Daha sonra konu üzerinde birlikte çalışmaya başladılar. İlk olarak akıllarına, floresan mürekkeple oluşturulacak ve kızılötesi ışığın altında parlayacak desenleri kullanmak geldi, fakat bunun çok yüksek maliyetli ve kullanışsız olduğu ortaya çıktı. Norman Woodland, tarayıcıya okutulabilecek ve Morse kodu prensibiyle çalışacak bir etiket düşündü. Mors kodundan farkı, noktaların yerine ince ve kalın çizgilerin kullanılması olacaktı.
Barkodun yapım aşamasında öne sürülen bu görüş, modern barkod düşüncesine çok yakındı, fakat Silver ve Woodland çizgileri tarayıcıya okutabilmenin güç olacağını düşünerek fikirlerini daha da geliştirdiler. 1949 yılında hedef tahtasındaki gibi, iç içe geçen halkalar şeklinde bir veri kodu için patent müracaatında bulundular. Bu sayede tarayıcının barkoda paralel tutulması zorunluluğu olmayacaktı. Daha sonra, tarayıcının prototipini yaptılar. Bu prototip, okuduğu kodları yakıp küle dönüştürmeden önce fikrin gerçekten işe yaradığını gösterecekti.
 
1970 yılında IBM firmasında çalışan Woodland, George Laurer (ABD) ile birlikte 12 basamaklı karmaşık kodu geliştirdi. Bu kod 1973’te onaylanan Evrensel ürün koduydu. 26 Haziran 1974’te ABD’nin Troy şehrindeki bir markette satılan bir paket sakız, dünyada satışı barkodla yapılan ilk ürün oldu.

Kaynak:Eğitim Sistem

10
0
2
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.