Canlı cenaze deyiminin anlamı kısaca hikâyesi

Canlı cenaze deyiminin anlamı kısaca hikâyesi
Canlı cenaze deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz. Çok zayıf, güçsüz, zayıflıktan kemikleri çıkmış kimse anlamında kullanılır.

Canlı cenaze deyiminin anlamı nedir?

Canlı Cenaze deyimi çok zayıf, gücü kuvveti yerinde olmayan anlamında kullanılan bir deyimdir. Canlı Cenaze deyiminin ortaya çıkış hikâyesi bir köye imam olan bir Bektaşi ile köylüler arasında geçen muhabbetten sonra ortaya çıkan bir deyimdir.

Canlı cenaze deyiminin hikâyesi nedir?

Bektaşi’nin birisi bir gün bir köye imam olmuş. Köylülere demiş ki, “Cenaze olursa, onu yalnız başıma, kimsenin olmadığı bir odada ben yıkayacağım.”

Köylüler bu işi merak etmiş, aralarında:

– Bu imam, acaba cenazeyi niçin yalnız yıkamak istiyor?

– Her hâlde bir bildiği vardır.

– Acaba bunu nasıl öğrensek, derlerken içlerinden biri, “Ben yalandan öleyim, o vesile ile ne yaptığını öğrenirim.” demiş.

Köylüler Bektaşi’nin huzuruna ölü taklidi yapan birini götürmüşler. Bektaşi ölüyü yıkamak için odaya girip, iyice kaynamış olan suyu, teneşirde yatan adamın üzerine dökünce, ölü taklidi yapan adam yattığı yerden ayağa fırlamış. Fakat Bektaşi onu bırakmamış. Adamı bastıra bastıra boğmuş. Kefenleyip tabuta koymuş ve kapıyı açıp alnındaki terleri silerek, merakla bekleyen köylülere, “Bana bakın bir daha adam ölmeden canlı canlı bana getirmeyin. Yoksa kendinize yeni bir imam bulursunuz.” demiş.

         Ölmeden yatma teneşire,

         Kaynar suyla haşlanırsın,

         Bunu unutma canlı cenaze,

         Hoca ile âşık atmayasın.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.