Dr. Abdulrezzak ÇİL

Dr. Abdulrezzak ÇİL

Kariyer Kararsızlığı Giderme Programları “Kariyer Koçluğu Programları”

Kariyer Kararsızlığı Giderme Programları “Kariyer Koçluğu Programları”

Bu program üniversite öğrencilerini “Kariyer Kararsızlıklarını” gidermek için hazırlanmış bir çalışmadır. Bu çalışmanın üç  farklı uygulaması mevcuttur.

1.Bireysel Kariyer Kararsızlığı Giderme, Kariyer Koçluğu Programı

Sekiz oturum şeklinde devam eden programda bireysel danışmanlık kuramlarından kariyer kuramlarından yararlanarak, kuramdan uygulamaya mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı yaklaşımları kullanılmaktadır. Bu alanda dünyada yaklaşık 100 yıllık bir birikimin varlığından söz edilir. Ülkemizde bu alandaki çalışmalar ikinci dünya savaşı sonrasında okullarda, 1990’lı yıllarda okul rehberlik uygulamaları kapsamında yapılmaktadır. Üniversiteler bünyesinde bu çalışmalara çok rastlanmamakla birlikte üniversitelerin kariyer merkezlerinde değişik boyutlarda çabalar gözlenmektedir.

Bu gerçeklerden hareketle bireysel koçluk uygulaması, kariyer kararsızlığını giderme başlığı altında tarafımdan kariyer koçluğu programına dönüştürülmüştür. Bu programda sektör ve pozisyon bazlı kariyer kararsızlığı giderme çalışması yapılmaktadır. Bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak kişiye özel çözümler üretilmekte ve bu çözümlere ulaşması için kişiye yol arkadaşlığı yapılmaktadır.

Başlangıçta haftada bir yapılan bu görüşmeler sekiz hafta boyunca düzenli olarak devam etmektedir. Sekiz haftalık periyod tamamlandıktan sonra çalışmalar danışanın isteği dâhilinde aylık takiplerle istediği sektör ve pozisyonda iş arama süreci tamamlanana kadar devam edebilecektir.

Bu çalışma kapsamında bireyin kendini tanıması, güçlü ve geliştirmesi gereken özelliklerini farkına varması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra üniversite yıllarının en verimli bir biçimde geçirmesi için iyi bir plan çerçevesinde zaman yönetimi uygulaması yapılmaktadır. Akademik başarısının yanı sıra, sosyal çevre ve kişisel gelişim süreçleri de yönlendirilmektedir.

Bireysel danışmanlığın içeriğinde vizyon CV yazma/yapma süreci, mülakat eğitimi ve mülakatta dikkat edilmesi gerekenler, iş arama süreç yönetimi, zaman yönetimi, ilişki yönetimi ve sosyal çevre oluşturma, mekan ve imkân yönetimi, kriz yönetimi stres yönetimi, yurt iş ve yurt dışı iş imkanları takibi, akademik kariyer mi, akademisyenlik mi gibi sorulara cevap bulunmaya çalışılmaktadır.

Bu çalışma bir anlamda psikolojik iyi oluş haline yapılan yatırımla birlikte, bireylerin kariyer hedefleri anlamında kendilerini gerçekleştirme sürecinde bireyin yanında bir danışman olarak yer almayı anlatmaktadır. Danışan danışman ilişkisinin kısa-orta ve uzun vadede sürüyor olması, sonrasında iş arama süreçlerinde de öncelikli olarak koçluk yapılan bireyin sektörlere önerilmesine sebep olacaktır.

Bu çalışmaların bir danışmanlık merkezi bünyesinde yapılıyor olması daha anlamlıdır. Bireysel koçluk alan kişiler daha yakından tanınmış olacak bu durumda o öğrencilerin mezuniyet sonrasında daha rahat istihdam olmalarına neden olacaktır.

2.Kariyer Kararsızlığı Giderme Grup Çalışması Programı

Bu çalışma bireysel koçluk çalışmasının en fazla 9 kişinin katılımıyla gerçekleşen bir grup çalışmasıdır. Grup çalışması, yapılan bu çalışmada farklı açılardan karşılaşılan problemlere önerilen değişik çözümlerin diğer katılımcılar tarafından da izlenmesine sebep olur. Bu programda da koçluk çalışmalarında belirtilen tüm kazanımlar hedeflenmektedir.

Grup çalışması haftada bir seans şeklinde yapılır. Bu oturumlarda grup çalışmasının en önemli esası olarak grup mahremiyeti çok önemlidir. Karşılıklı paylaşım esas olduğu için güven öne çıkmaktadır. Katılımcı üniversite öğrencisinin kendi kazanımlarını önemsediği kadar grup dinamiğine önem vermeli ve grubun bir parçası olmalıdır.

Grup çalışmasında verilen ödev ve araştırma çalışmaları küçük gruplar halinde yapılacaktır. Bu çalışmada kişiyi grup içinde görüp iş dünyasına hazırlama fırsatı da oluşmuş olur. İş dünyasının grup çalışmalarına, ekip uyumuna ne kadar önem verdiği her birey tarafından bilinmektedir. Bu sürecin sonunda grup bireylerinde oluşan bir sosyal çevreye sahip olacağı gibi iş dünyasında iş bulma olanaklarında da çeşitlilik oluşacaktır.

      3.Kariyer Kararsızlığı Giderme Psiko-Eğitim Programı

Psiko eğitim programı da sekiz hafta süren bir eğitim programıdır. Burada eğitimci daha aktif olmakla birlikte grubun en az 25 en fazla 40 kişi olmasına dikkat edilmelidir. Bir eğitim programı, bir sınıf ortamı yakalanmalı ve bir eğitim sinerjisi oluşmalıdır. Yoğun katılımlı geçmesi hedeflenmeli ve gönüllülük esas olmalıdır. Eğitim programında da alt araştırma grupları oluşturularak yapılacak çalışmalar bireylere kadar ulaşması sağlanacaktır.

Bu çalışma sektörler veya pozisyonlar esas alınarak gruplandırılıp birlikte alan araştırması yapma, iş imkânlarını tespit etme imkânı oluşabilir. Bu çerçevede üniversite öğrencilerinin sektörler ve pozisyonlara hakkında daha derinlemesine bilgisi olacağı gibi öğrencilerin üniversite yıllarını daha verimli bir şekilde geçirme fırsatını yakalamış olacaklardır.

Sonuç:

Bu çalışmalar; bireye, gruba ve topluluğa göre hazırlanmıştır. Üniversite öğrencisi, hangi programa katılmak isterse kariyer hedefleri anlamında bir adım atmış olur. Kariyer kararsızlığı giderme yönünde yapacağı çalışmayla üniversite öğrencileri üniversite yıllarını daha verimli hale getirebileceği gibi sonrası ile alakalı olarak daha sağlıklı yatırım yapmış olacaktır.

Üniversite yılları altın yıllardır. Bu yıllarda iyi bir akademik eğitim ve iyi bir ortalamanın yanı sıra yabancı dil eğitimi de belli bir seviyeye taşınmalıdır. En azından bir kere yurt dışına çıkma fırsatı yakalanmaya çalışılmalı, öğrenci değişim programlarından istifade edilmelidir. Bu olmadığında yaz tatilleri (work and travel) değişik etkinliklerle şenlendirilmelidir. Akademik kariyer mi akademisyenlik mi sorusu net cevaplanarak yüksek lisans yapmak hedeflenmelidir.

Özellikle mezuniyet sonrası iş arama süreçlerinin üniversite yıllarında yapılacakları yapılmalı, sonrasında bırakılmamalıdır. Planlanmış ve değerlendirilmiş gönüllü ve zorunlu stajlar istihdama dönüşmelidir. Sosyal sorumluluk projelerinde çalışmalar ve yarı zamanlı iş imkânları değerlendirilmelidir.

Bu tavsiyelerin nasıl hayata geçirileceği ile alakalı olarak yukarıdaki üç programında kendi içinde avantajları mevcuttur. Bu programlar kazanımlarınızı arttıracağı gibi kişisel gelişimine de katkı sağlayacaktır.

Pdr. Abdulrezzak ÇİL Ph. D,

www.diyalogakademi.com.tr

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Dr. Abdulrezzak ÇİL Arşivi