Özel Okul Nakil İşlemleri En Çok Anadolu Liselerini Etkiledi

Özel Okul Nakil İşlemleri En Çok Anadolu Liselerini Etkiledi
Özel okullara nakil yapan öğrenciler Anadolu lisesi nakil kontenjanları arttı.

Özel okul nakil işlemleri özellikle büyükşehirlerde sosyoekonomik durumun çok iyi olduğu semtlerde bulunan anadolu liselerini etkiledi. Yapılan incelemeler sonucu nakil işlemlerinde özel okullara kayıtların yaptırıldığı ve özel okul teşviklerinin arttırıldığı dönemde anadolu liselerinde pek çok kontenjanın boş kaldığı belirtildi. İşte bu boşluk özellikle devlet okulu arayan ve yerleştiği okulu sevmeyen öğrenciler için çok iyi olacak. Öğrenciler ve velileri geçtiğimiz hafta başlayan nakil dönemi için büyük bir çaba içerisinde. Her gün okul arayan bu öğrenciler özel okul nakillerinden sonra boş kalan anadolu liselerine yerleşiyor. Böylece özel okullardaki geçmiş yıllarda sıkça gördüğümüz kontenjan fazlalığı kapanıyor, anadolu liselerindeki kontenjanlar da nakil dönemi başvurularıyla dengeleniyor. Yani tüm öğrenciler özel okul nakillerinden ve velilere özel okul teşviğinden olumlu yönde etkilendi.

Rakamlarla sayıyı açıklayacak olursak özel okul nakil işlemlerinin bitmesinin ardından Türkiye genelinde 13 bin 400 okulda en az bir kontenjanlık boş yer kaldı. Bu kontenjanlardan en fazla olan şehir ise 4 bin 300 okulla İstanbul oldu. Daha sonra 1040 okulla Ankara ikinci sırada yer aldı. İstanbul özelinde yapılan incelemede gelir durumu iyi olan semtlerde yer alan anadolu liselerinde kontenjan boşluğunun yer yer %11'lere kadar çıktığı belirlendi. Yine ilçelere ve semtlere baktığımız zaman şehirde anadolu lisesi kontenjanlarının en fazla boş kaldığı semtler Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy oldu. Beşiktaş 302, Kadıköy 362, Şişli 153, Kartal 159 boş kontenjana sahipken Bağcılar 4, Sultangazi 1, Gaziosmanpaşa 4, Bayrampaşa 8 boş kontenjana sahip. Taşra semtlerde ekonomik durumun özel okul şartlarını sağlayamaması bunun temel sebebidir. Buralarda özel okul teşviklerinin de etkili olduğu gözlendi. Veliler özel okul teşviki alarak bir şekilde çocuklarını Anadolu Liseleri'nden alınca büyük bir kontenjan boşluğu ortaya çıktı. 

Ankara'da ise en fazla kontenjan boşluğu meslek liselerinde. Tüm meslek liselerinin ortalama %31 kontenjanı boş kaldı. Bu okullar ise düşük puanla öğrenci alan okullar olarak bilinmekte. Ankara liselerindeki boş kontenjanların büyüklüğü bakanlık yetkililerin de gözünden kaçmamış durumda. Mesela Gölbaşı Teknik Meslek Lisesi'nde bu yıl boş kontenjan inanılmaz bir şekilde fazla. Hatta duyan neredeyse kimse bu okulu tercih etmemiş diyebilir çünkü boş kontenjan 423 olarak belirlendi. Yani şu an nakil atamalarında bu okulu seçip de açıkta kalma ihtimali neredeyse sıfır!

Türkiye genelinde yapılan özel okul teşvik programında yer almak isteyen öğrenci ve veliler için 250 bin kontenjan açılmıştı. Bir ay boyunca devam eden başvurular sonucunda 180 bin öğrencinin teşviki kabul edildi ve öğrenciler özel okullara kayıt yaptırarak 2500 ile 3500 TL arasında değişen teşviklerden faydalanmak için başvuru yapmıştı. Sonuçlar yarın yani 1 Eylül tarihinde açıklanacak. 5-9 Eylül tarihleri arasında öğrenciler gitmek istedikleri özel okulların tercihini yapacak. 10 Eylül tarihinde özel okullara yerleştirme sonuçları açıklanacak ve sonraki bir hafta içerisinde de kayıtlar yapılacak.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.