1.3 milyon öğrenci için merkezî yazılı vakti!

1.3 milyon öğrenci için merkezî yazılı vakti!
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılan 2. dönem merkezî yazılıları pazartesi günü gerçekleşecek. 1 milyon 300 bin öğrenci Türkiye genelinde yapılan ortak sınavlarda ter dökecek.

Kasım ayında yapılan sınavlarda öğrencilerin sınav sürecinde yaşadıkları tecrübeler, bu yazılılarda fazlasıyla işine yarayacak. Ancak öğrencilerin istedikleri başarıyı elde edebilmeleri için bazı noktalara dikkat etmeleri gerekli. Peki, bu süreçte neler yapılabilir?

Öğrenciler pazartesi ve salı günü toplamda 6 temel dersten merkezî yazılı olacak. İlk gün Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi , ikinci gün ise fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavlarından adaylar sınava girecek. Her ders için adaylar 20 soruluk test sınavlarına tabi tutulacak ve sınav süresi 40 dakika olacak. Sınav aralarında ise öğrencilerin dinlenmesi için 30 dakikalık süre verilecek. Öğrencilerin ise kalan bu son 2 günü, ders çalışmaktan çok dinlenerek geçirmeleri gerekiyor. Dinlenmek için de ailece piknik yapabilir, yeşil alanlar veya sahilde yürüyüş şeklinde değerlendirilebilir. Televizyon ve bilgisayar oyunlarını dinlenme aracı olarak kullanmayıp arkadaşlarla bir araya gelinebilir. Dinlenmek sizde “zamanı boşa geçiriyormuş” hissi uyandırıp suçluluk duyabilirsiniz. Ama elinizden geleni yap-tığınızı, artık dinlenerek sınava girmenin başarıyı artıracağını düşünerek olumsuz düşünceleri olumluya çevirin.

Sınav akşamı  

Sınav akşamı alışkanlıklarınızı değiştirmeyin. Her gün saat kaçta uyuyorsanız yine o saatte uyuyun.  

Akşam yemeğinde ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Alışık olduğunuz yemek olması önemli.

Pazartesi günü ilk 3 dersten yazılı olacaksınız. Sorular zor veya kolay olabilir. Sınavın olumlu yönlerini ön plana çıkarın. Olumsuzlukları abartmayın. Her gün kendine özeldir. Pazartesi günü yaşadıklarınızı salı günü de yaşayacaksınız anlamına gelmez.  

Sınav sabahı

Uyanma saati sınava yetişebilecek şekilde ayarlayın.

Sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapın. Yapılmadığı takdirde baş ağrısı ve yorgunluk olabilir.

Sabah kahvaltısı sevdiğiniz ve bünyenizin kabul ettiği menü olmalı. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı. Glikoz içeren bal veya reçel gibi yiyeceklerin kahvaltıda bulunması yararlı olur. Sınavda hiçbir besin tek başına mucizevi bir etki göstermez. Yeterli ve dengeli beslenme ölçünüz olsun.

Sınav esnasında

Sınavla ilgili geçmiş başarıları hatırlayarak kendinizi olumlu düşünmeye yönlendirin.

Soruları çözmeye başlamadan önce heyecanınızı kontrol altına almak için birkaç defa yavaş ve derin nefes alıp verebilirsiniz. Bu şekilde hem rahatlar hem de beyniniz için gerekli olan oksijeni düzenli bir şekilde almış olursunuz.   

Sakin bir şekilde soruları okumaya çalışın. Kesinlikle acele etmeyin. Zamanınız yeterli olacak.

Sınava başlamadan sınav kitapçığını inceleyin. Eksik sayfalar veya hatalı baskı olabilir.

Kitapçık türünü cevap kâğıdına doğru bir şekilde işaretleyin.

Yanlış cevap doğru cevabı etkilemediği için, doğru cevap olabilecek en yakın şıkkı mutlaka işaretleyin.

Soru köklerini ve şıkların tamamını mutlaka okuyun. Genelde basit soruları yanlış yapmanın nedeni acele davranıp şıkları okumamak ve soruda istenileni tam anlamamaktan kaynaklanmakta.

Çözemediğiniz sorular üzerinde gerektiğinden fazla durmayın. Daha sonra bakmak için işaretleyin ve diğer sorulara geçin.

SINAV SİZDEN KORKSUN

Sultan Alparslan 27 bin askeriyle Bizans

topraklarında ilerlerken, keşfe gönderdiği

askerlerden biri huzuruna gelip telaşla:

- 300 bin kişilik düşman ordusu bize

doğru yaklaşıyor, der.

Alparslan hiç önemsemeyerek şöyle der:

- Biz de onlara yaklaşıyoruz.

*Anafen Yayınları Rehberlik Koordinatörü

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.