1 litre kaç gramdır

1 litre kaç gramdır
Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanıması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür.

Evlerde kullanmış olduğumuz musluk suyunun hesabı da metreküp hesabı ile yapılmakta olup, bilindiği üzere 1 metreküp 1000 litreye eşit bir ölçü birimidir. Bunun dışında marketlerden ve bakkallardan almış olduğumuz içecekler ve sıvı gıdalar litre hesabı ile satılmaktadır.

1 litre ağırlık olarak ne kadar gelmektedir

1 litre içerisinde bulunan sıvı maddenin çeşidine göre ağırlık miktarı da değişmektedir. Bu sebeple en çok karşımıza çıkan litre cinsinden maddelerin ağırlıkları nasıl hesaplanır?

1 litre su kaç gramdır

Su özağırlığı 1 olan bir madde olması sebebiyle 1 litre suyun ağırlığı 1.000 gramdır. 1 kilodur. Suyun haricindeki neredeyse hiçbir sıvı maddenin ağırlığı 1000 gram değildir. Bazıları öz ağırlığı göre daha ağır bazıları ise daha hafiftir.

1 litre sıvı yağ kaç gramdır

Mutfaklarda kullanılan sıvı yağlar suya nazaran özağırlığı daha hafif olan bir sıvıdır. Örneğin 1 litre zeytinyağının ağırlığı yaklaşık olarak 910 gram gelmektedir.

1 litre benzin kaç gram gelmektedir

Özellikle benzinli araç kullanan kişilerin çoğunun merak ettiği bir konudur. Ortalama bir yakıt deposu araçlara göre değişiklik gösterse de 40 litre ile 60 litre arasında değişiklik göstermektedir. Genel itibari ile araçlarda en çok kullanılan depo hacimleri 50-55 litre civarındaki depolardır.

Aracın deposunu tam olarak doldurduğumuz zaman 50 litrelik bir deponun 50 kilogram bir ağırlığa sahip olduğu zannedilse de benzinin öz ağırlığı suya nazaran hafif olması sebebiyle 50 kilogramdan daha az bir ağırlık olacaktır.

Benzinin özağırlığı yaklaşık olarak 0,7′dir. Bu içerisindeki katkı maddeleri nedeniyle daha ağır veya daha hafifte olabilmektedir.

Yani 1 litre benzinin ağırlığı yaklaşık olarak 700 gramdır. Dolayısı ile 50 litrelik bir depoyu benzin ile doldurduğumuz zaman aracımızın ağırlığına 35 kilo eklemiş oluruz.

1 litre mazot kaç gramdır

Mazot öz ağırlık olarak benzine nazaran daha ağır suya nazaran daha hafif olan bir maddedir. Mazotun öz ağırlığı yaklaşık olarak 0,85 olup, buda 1 litre mazotun yaklaşık olarak 850 gram geldiğini göstermektedir.

Yani 50 litrelik bir araç deposu mazot ile doldurulur ise yaklaşık olarak 42,5 kilogramlık bir mazot almış olacaktır.

1 Litre su mu, süt mü, benzin mi, zeytinyağı mı ağırdır

Özkütle veya Özağırlık 1 maddenin belli bir hacimdeki ağırlığına veya miktarına verilen isimdir diye kısaca özetleyebiliriz.

Bir maddenin özkütlesini ve maddenin hacmi verildiği taktörde o maddenin ağırlı tam olarak hesaplanır. Bütün maddelerin kendine göre özkütleleri bulunmaktadır.

Dolayısı ile yukarda verdiğimiz 4 maddenin özkütleleri bellidir.

Suyun özkütlesi 1
Sütün özkütlesi 1,026
Benzinin özkütlesi 0,879
Zeytinyağının özkütlesi 0,90’dır.

Şimdi gelelim bunların ağırlıklarına,

1 Litrelik Suyun ağırlığı 1 kg’dir.
1 Litrelik Sütün ağırlığı 1 kg 026 gram’dır.
1 litre Zeytinyağı 900 gram’dır.
1 Litre Benzin 879 gram ağırlığındadır.

Eğer maddelerin hacimleri eşit ise özkütlesi en büyük olan Madde daha ağırdır

1- Süt, Hepsinden daha ağırdır (Süt, benzin, zeytinyağı ve su’dan ağırdır)
2- Su, Sütten Hafif Benzin ve Zehtinyağından daha ağırdır.
3- Zeytinyağı, Süt ve Sudan hafif, Benzinden daha ağırdır.
4- Benzin hepsinden hafiftir (Benzin, Süt, Su ve Zeytinyağından daha hafiftir)

1657
806
825
907
1750
1407
1009
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum