1. Sınıf Öğrencilerine Bilmeceler

1. Sınıf Öğrencilerine Bilmeceler
Bilmece, bir şeyin adını anmadan, kimi belirgin niteliklerini üstü kapalı bir biçimde söyleyerek ya da belirterek o şeyin ne olduğunu bilmeyi dinleyene ya da okuyana bırakan oyun.
Bilmeceler eşya, insan, hayvan, bitki, doğa ve inanışla ilgili bilgilerin üstü kapalı olarak anlatılması ve onun ne olduğunun düşünülerek bulunmasını hedefleyen çoğu kalıplaşmış sözlerdir.
Genelde "bilmece" olarak söylenmesine karşın Anadolu'da asal, elçim, masal, mat, metal, tapmaca, bulmaca, hikaye, söz, bilmeli, metal, tanımaca, fıcık, dele, gazelleme gibi adlarda verilmektedir.

Örnek Bilmecelerimizi aşağıdan okuyabilirsiniz.

Yattım yumuşak 
Uyudum sıcak sıcak

- Yatak

Ben giderim, o gider
Güneşte beni izler

- Gölge

Çarşıdan aldım bir tane
Eve geldim bin tane

- Nar

Yarım kaşık,
Başa yapışık

- Kulak

Küçük küçük dişleri,
Güzel eder saçları.

- Tarak

Odun yutar,
Bacası tüter.

- Soba

Bakınca görünürsün,
Kaçınca silinirsin.

- Ayna

Karada bayılır,
Suda ayılır.
- Balık

Bilmece nedir?

Halk edebiyatı türlerindendir. Bir kavramı, üstü kapalı bir biçimde, yakın veya uzak çağrışımlar, benzetme ve söz oyunlarıyla anlatan kalıplaşmış şiirsel sözlerdir. Bilmeceler tezat sanatı, kelime oyunları ve ses taklidi gibi özellikler ön plandadır. Hem mensur hem de manzum bilmece örnekleri olmakla beraber, manzum bilmeceler daha fazladır. Ölçülü, kafiyeli ve cinaslı olmaları bakımından kolayca ezberlenebilen bilmeceler, şaşırtıcı birer zeka oyunu niteliğindedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

6
3
3
2
3
7
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum