10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 160, 161 Cevapları

10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 160, 161 Cevapları
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 160, 161 Metni Anlama ve Çözümleme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 160 Cevapları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz metinde yazar, Oblomov’un tembelliğini nasıl tasvir etmiştir? Anlatınız.

Cevap: “İlya İliç Oblomov, zengin bir Rus aristokratın oğludur. Ailesinden kalan mirasla geçinmektedir. Oldukça tembel, uyuşuk biridir. Oblomov, yerinden hareket etmez. Tüm gününü evde ve kırda dinlenerek geçirir. Hizmetli Zahar, onun isteklerine yetişmekte zorlanır. Evde olduğu zamanlar -evde olmadığı zaman da yok gibiydi- hep uzanırdı; hem de hep aynı odada.” şeklinde tasvir etmiştir.

2. Okuduğunuz metinde Oblomov’un yapmak istediği ve yapamadığı hayalleri nelerdir?

Cevap: Oblomov yapmak istediği ve yapamadığı hayalleri: Kendi ülkesini daha iyi tanımak ve sevmek için yabancı ülkelere gitmek istiyor. Şöhret aramadan, durmadan çalışmak ve işini yaptığını görerek ölmek istiyor. Bu hayallerin hiçbirini yapamıyor.

3. Oblomovluk kavramı parçada nasıl yorumlanmıştır? Açıklayınız.

Cevap: Oblomov, tembellikle bütünleşen bir kavramdır. Bu tembellik hem bireysel hem de soylu sınıfın tembelliğini ifade eder. Oblomov, bir şeyler yapmak ister, bir şeylere teşvik edilir ama o rahatının kaçacağını düşünerek harekete geçmekten çekinir.

4. Okuduğunuz metinde ayrıntılı betimlemeler yapılmasının nedeni nedir? Açıklayınız.

Cevap: Betimleme, bir olayı veya ortamı anlatmak için izlenimde bulunmak maksatlı ve canlandırma yaparak yazılı ya da sözlü olarak anlatma biçimidir. Oblomov metinde ayrıntılı betimleme yapılmasının sebebi ise yazar’ın anlatmak istediği ortamı ve yeri daha iyi tasvir etme isteğidir.

5. Romandan hareketle Rus halkının sosyal yaşamıyla ilgili neler öğreniyoruz?

Cevap: Sosyal yaşamda efendi ve hizmetli kavramlarını öğreniyoruz. Bu durum 19. yüzyıl Rusya’sında sınıf ayrılıklarının olduğunu, soylu-hizmetli kavramlarının olduğunu bize gösteriyor.

6. Beş yıl geçti. Dünyada ve Viborg Mahallesi’nde birçok değişiklik oldu. Bayan Pşenitsin’in evinin önündeki boş sokağın öbür tarafına yazlık evler yapılmıştı. Bunlar arasında, hükümet konağına benzer büyük bir bina bizim rahatlık ve gamsızlık yuvasının pencerelerine bir zamanlar sevinçle dolan güneşe engel oluyordu. Küçük ev büsbütün küçülüp bir kulübe hâline gelmişti. Yıkanmamış, tıraş olmamış bir adam gibi bitkin, perişan görünüyordu… Evin içinde de her şey ne kadar değişmişti! Orada başka bir kadın oturuyor, başka çocuklar oynuyordu.
Yukarıda, okuduğunuz metinden alınmış bir bölüm bulunmaktadır. Bu metinde hangi anlatım biçimleri kullanılmıştır?

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 161 Cevapları

7. Okuduğunuz metinde tam bir olayın olmamasının metnin anlatımına etkisini değerlendiriniz.

Cevap: Metinde tam bir olayın olmaması okuyucunun olayı tam olarak anlayamaması ve yaşayamamasına neden olmaktadır.

8. Temel çatışmadan hareketle metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

Tema: Oblomovluk (Tembellik ve rahatlık)
Konu: Andrey İlyiç adlı kahramanımızın tembellik ve rahatlığına düşkün olmasından dolayı hayallerini gerçekleştirmeden ve hiçbir şey yapamadan ölmesi.

9. Metinde anlatıcının ve bakış açısının işlevini belirleyiniz. Seçilen bakış açısının metnin dil ve anlatımını nasıl etkilediğini belirtiniz.

Cevap: Metinde “Hakim Bakış” kullanılmıştır. Hakim (İlahi) bakış açısında yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Anlatıcı hakim bakış açısı ile Andrey İlyiç, hizmetlisi ve Ştoltz hakkında her şeyi bilir, görür ve bunu okuyucuya anlatır.

10. Bu kitapta önemli olan Oblomov değil, Oblomovluktur. N. A. Dobrolyubov Okuduğunuz metinle ilgili yapılan bu eleştiriye katılıyor musunuz? Anlatınız.

Cevap: Oblomov değil Oblomovluktur eleştirisine katılıyorum. Oblomovluk tembelliği ve rahatlığı artık yaşam biçimi haline getirmek, alışmak ve bu şekilde yaşamaktır. İnsanların hem kendisine hem de topluma karşı sorumlulukları vardır. Çalışmak ve emek vermek zorundadırlar. Tembellik ve miskinlikle hiçbir şey yapamayız.

ETKİNLİK

1. Aşağıda tembellikle ilgili verilen atasözlerini tamamlayınız.

a. Tembele iş buyur, sana akıl öğretsin.
b. Tembele, kapıyı ört, dediler; yel eser örter dedi.

2. Okuduğunuz “Oblomov” romanı realizm akımı etkisinde yazılmıştır. Buna göre romanın aşağıdaki özellikleri sağlayıp sağlamadığını tespit ediniz.

Cevap: Oblomov romanı realizm etkisinde yazılmış bir romandır. Roman aşağıdaki özellikleri, etkilendiği edebiyat akımından dolayı, sağlamıştır.

a) Olağanüstü kişilere ve olaylara yer verilmemiştir.
b) Yazar, eserde kişiliğini gizlemiştir.
c) Betimlemeler ölçülü ve abartıdan uzak verilmiştir.
ç) Olaylar neden-sonuç ilişkisiyle verilmiştir.
d) Sade ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır.
e) Hayatın tüm kötülükleri, çirkinlikleri açıkça sergilenmiştir.

756
593
510
462
465
651
688
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.