10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 95 Cevapları

10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 95 Cevapları
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 95 Metne Hazırlık Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metne Hazırlık

1. Bektaşi tarikatının kurucusu Hacı Bektaş Veli’dir. Resimlerde Hacı Bektaş Veli’nin bir elinde aslan, diğer elinde geyikle tasvir edilmesini tasavvuf düşüncesinden yola çıkarak yorumlayınız.

Cevap:  Hacı Bektaş Veli’nin kucağında arslan ve ceylanla tasvir edilen resminde Hacı Bektaş Veli’nin farklı dillerden, farklı kökenlerden ve kültürlerden gelen insanları bir bilen; ceylanla arslanı dost olarak kucaklayan bu anlayışa sahip olduğunu görüyoruz. Hacı Bektaş Veli Anadolu’nun zengin kültür mozaiğini bozmadan; parçalamadan; farklılıklarıyla; sevgi ve hoşgörü temelinde biraraya getirerek ve tasavvufla yoğurarak, Anadolu Alevi ve Bektaşiliği’nin doğmasına öncülük etmiştir.

2. Dinî-tasavvufi Türk edebiyatı şairlerinin kaygusuz, abdal, pir, figani, kul, dertli gibi mahlaslar kullanmalarının nedeni ne olabilir? Tartışınız.

Cevap: Bu tür şairler genelde tekkelerden lakaplarıyla tanınmaktadır ve öyle anılmaktadır. Örneğin Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan gibi…

103
89
16
11
17
15
103
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.