10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Meb Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Meb Yayınları
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 113 Ders İçi Çalışma Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Ders İçi Çalışma

Aşağıda, Türkiye’nin toprak tiplerinin dağılışı haritası verilmiştir. Türkiye’de hangi toprak tiplerinin hangi iklim bölgelerinde daha yaygın olduğunu belirleyiniz.

Ilıman karasal iklim bölgesiKestane renkli step toprakları
Sert karasal iklim bölgesiÇernezyom
Karadeniz iklim bölgesiKahverengi orman toprağı
Akdeniz iklim bölgesiTerra Rossa
Ilıman karasal iklim bölgesiKahverengi step toprakları
Karadeniz iklim bölgesiPodzol

Kahverengi orman toprakları; Karadeniz dağlarında, Marmara'da Yıldız dağlarında, İçbatı Anadolu bölümünde, Güneydoğu toros dağlarında görülür.
Kireçli orman toprakları ise Kuzey Anadolu dağlarının güneye bakan yamaçları ile iç bölgelerde, meşe ormanlarının altında yaygındır. İçindeki organik madde miktarı yeterli olmadığı için rengi çok koyu olmayıp, genellikle kahve renklidir.
Kahverengi ve Kestane Renkli Bozkır (Step) Toprakları: Orta kuşakta karaların iç kısımlarında yağışın az olduğu yerlerde genelde bozkır (step) bitki örtüsünün bulunduğu alanlarda oluşan topraklardır. Yağış azlığından dolayı topraktaki kireç çok derinlere taşınamamıştır.

Kırmızı Akdeniz Toprakları: ABC horizonlu topraklardır. Akdeniz iklim bölgesindeki kireç kayaları üzerinde 600 mm ve daha fazla yağış altında oluşmuş koyu kırmızı renkli topraklardır. Bazı hallerde kalkersiz ana madde üzerinde de oluşabilirler. Bu tip topraklann il hudutları içindeki büyüklüğü 27.213 ha.dır.
Terra Rossa kireç taşları üzerinde gelişmiş, Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde görülen toprak çeşididir. Terra toprak Rossa ise kırmızı anlamına gelmektedir. Terra Rossalar sahip oldukları kırmızı rengi içinde fazla miktarda demiz oksitlenmesi sonucu oluşmuştur.

Rendzina topraklar, koyu renkte killi ve kireçli topraklarda daha fazla görülen toprak çeşididir. Sıklıkla karbon kayalarının üzerinde bulunan topraklardır. Humus bakımından zengin topraklardır. Kireç birikimi mevcuttur.

Regosoller: Volkanik arazilerdeki kumlu topraklar ile akarsuların biriktirdiği kumlu depolar üzerinde oluşmuş topraklardır. Bu topraklar Orta ve Doğu Anadoluda volkanik arazilerde görülür. Litosoller (Taşlı Topraklar): Dağ yamaçlarında kayaçların parçalanmasıyla meydana gelen iri taşlardan oluşmuş topraklardır.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.